legendarna_katrca.jpg

Odprtje razstave ob 50-letnici proizvodnje katrce v Novem mestu

datum: 09. 10. 2023

Letos mineva 50 let, odkar je zapeljal prvi renault 4, pri nas bolj poznan kot katrca, iz proizvodne linije novomeškega IMV. Ob tem jubileju so v Novem mestu odprli razstavo o tem legendarnem vozilu. Z razstavo, ki jo je pripravil Dolenjski muzej, želijo opozoriti na bogato tehnično dediščino dolenjske prestolnice. Jubilej je tudi povod za slovesno predajo preurejenih prostorov muzejske zbirke v uporabo Klubu prijateljev IMV.

Obenem je cilj razstave popularizacija in krepitev prepoznavnosti stalne muzejske zbirke IMV v Drgančevju. To je pred leti ustanovil Klub prijateljev IMV, danes pa se ta zbirka ponaša z izjemnimi eksponati – 40 avtomobilov in prikolic ter namensko urejen poseben prostor z izdelki in dokumentacijo za izobraževalne namene. Gre za drugo občasno razstavo, ki so jo v teh prostorih postavili zaposleni v Dolenjskem muzeju, prva z naslovom Prikolica Adria, modra črta, ki je osvojila Evropo, je bila na ogled v času epidemije. Temu obdobju je sledil še čas energetske obnove objekta, zato je bila le za kratek čas dostopna obiskovalcem, si pa jo od sedaj naprej možno ogledati v delni postavitvi v prostoru, kjer so razstavljene prikolice Adria.

Na razstavi, katere avtor je kustos Dolenjskega muzeja Matej Rifelj,  so na panojih predstavljeni začetki katrce v Franciji, začetki in razvoj proizvodnje v Novem mestu, tehnični podatki, prodaja katrc v številkah in prodajnih brošurah, poskus prenove dizajna, katrca v motošportu, zadnja katrca in nova električna katrca. V prostoru je na ogled izvrstno ohranjena novomeška katrca iz leta 1989 ter nekaj različnih modelov katrc skozi zgodovino. Preko avdio-video sredstev si lahko obiskovalci ogledajo proizvodnjo katrce v Novem mestu, tehnični priročnik serijske katrce, sestavo reli katrce  in fotografije lastnikov katrc. Razstavo dodatno popestrijo didaktične igre in preizkus vožnje preko računalniške igre.

Kot je v svojem govoru sinoči poudaril predsednik Kluba prijateljev IMV Franc Štupar, zbirko pomagajo vzdrževati številni partnerji, med katerimi so poleg Mestna občina Novo mesto  in Dolenjskega muzeja še podjetja Revoz, Adria Mobil, TPV in Šolski center Novo mesto, v čigar delavnicah skrbijo za vzdrževanje vozil, namenjenih zbirki. V Klubu si skupaj z muzejem prizadevajo za prenos upravljanja Muzejske zbirke IMV na Dolenjski muzej. Da gre pri slednjem za družbeno odgovornost pri ohranjanju industrijske kulturne dediščine, s strokovnim upravljanjem pa bi doprinesli k še večji prepoznavnosti muzejske zbirke, je poudarila tudi direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik.

Odprtju razstave ob 50-letnici proizvodnje katrce v Novem mestu-2

Na odprtju je predsednik uprave in direktor Revoza d.d. Jože Bele izpostavil, da so ponosni, ker so še danes del uspešne zgodbe. Poudaril je, da so v skoraj dvajsetih letih proizvodnje v Novem mestu izdelali 575.824 legendarnih katrc, ki so se izkazale s svojimi edinstvenimi lastnostmi.

Župan Gregor Macedoni je na slavnostnem dogodku simbolično predal ključe energetsko prenovljenih prostorov predsedniku Kluba prijateljev IMV Francu Štuparju, za katere je občina namenila okoli 570.000 evrov, dobršen del sredstev pa so pridobili iz Evropskih skladov.

Razstava bo za obiskovalce na ogled do marca 2025.   

Zupan Gregor Macedoni je na slavnostnem dogodku simbolično predal ključe energetsko prenovljenih prostorov predsedniku Kluba prijateljev IMV Francu Štuparju

nazaj