Fb-Krimi-teden.jpg

Krimi teden: bralno-kriminalna intervencija v novomeški knjižnici

datum: 18. 10. 2023

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto zadnji teden v oktobru namenja kriminalkam. V sodelovanju s Policijsko upravo Novo mesto že drugo leto zapored med 23. in 27. oktobrom vabi na posebno bralno-kriminalno intervencijo pod skupnim imenom Krimi teden. Na posameznih oddelkih bodo izpostavili kakovostne detektivske in kriminalne knjige ter kriminalno dobre »krimiče« na filmskih portalih Kanopy in Baza slovenskih filmov. V tem tednu bodo njihove ure pravljic za mlade bralce detektivsko obarvane, v časopisni čitalnici pa si bo mogoče ves teden ogledati čisto pravo prizorišče zločina, ki ga bodo postavili v sodelovanju s Policijsko upravo Novo mesto.

V ponedeljek, 23. 10., ob 18. uri vabijo na literarno-pogovorni večer s prvo damo slovenske kriminalke Ireno Svetek in okrajnim državnim tožilcem Igorjem Vertušem. Beseda bo tekla o trilogiji psiholoških kriminalk Irene Svetek, uspešnicah Rdeča kapica, Beli volk in Črni princ, o načinu dela tožilca ter povezavah in nasprotjih, ki jih spremljamo v knjigah in na televiziji v primerjavi z resničnimi življenjskimi praksami.

V sredo, 25. 10., ob 17. uri se bodo lahko otroci in družine udeležili kriminalne dogodivščine V imenu knjige – lov na zločinca in v skritih kotičkih knjižnice iskali sledi storilca, ki je skušal prikriti storjeni zločin. Primer bosta vodila forenzičarka Kristina Barbo in kriminalist Andrej Lisec, s sabo pa bosta imela forenzične in druge pripomočke, ki jih uporabljata pri svojem delu.

V četrtek, 26. 10., ob 18. uri bo sledila še predstavitev knjige Poslednji valček dolenjskega avtorja Mateja Kocjančiča, ki bralce s svojo zgodbo popelje v okolje narodnozabavne glasbe, v ambient značilne dolenjske veselice v slikovitem Žužemberku ob slapovih Krke.

Prizorišče zločina v novomeški knjižnici. Foto Boštjan Pucelj.

nazaj