1_Pohodniki_v_Lukni_pri_Pre__ni.JPG

Obeležili spominski dan Mestne občine Novo mesto

datum: 30. 10. 2023

29. oktober je spominski dan Mestne občine Novo mesto, ki je posvečen spominu na ustanovitev Novomeške partizanske čete leta 1941 na Brezovi Rebri. V sklopu praznovanja tega pomembnega dogodka se vsako leto organizira tradicionalni nočni pohod na Frato, ki je potekal tudi letos, in sicer v nedeljo, 29. oktobra. Po pohodu so se udeleženci zbrali pri Domu na Frati, kjer je potekala krajša slovesnost s kulturnim programom.

20. nočni pohod na Frato se je pričel v Luknji pri Prečni in je vodil udeležence skozi Stražo, Žužemberk in Golobinjek. Med potjo so se pohodniki ustavili pri hiši, kjer je bila 29. oktobra 1941 ustanovljena novomeška partizanska četa, in tam položili venec v spomin na ta zgodovinski dogodek.

6_Polaganje venca na Brezovi Rebri

 

Po koncu pohoda se je pri Domu na Frati odvila krajša slovesnost, kjer je prisotne pozdravil podžupan Urban Kramar. Slavnostni govornik je bil upokojeni novinar in komentator Uroš Lipušček, ki je prebudil spomine na preteklost ter opozoril na trenutne razmere v svetu. V kulturnem programu so sodelovali Zinka Potočar Korošec, Silva Kužnik in Mitja Bukovec.

 

9_Pozdrav podžupana Uroša Kramarja

 

Dogodka, ki so ga v sodelovanju z nami organizirali Območno združenje slovenskih častnikov Novo mesto, Dolenjskih Toplic, Mirne Peči, Straže, Šentjerneja, Škocjana, Šmarjeških Toplic, Žužemberk, Občinsko združenje za vrednote NOB Novo mesto, Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjske in Bele krajine, Društvo novomeška četa ter Planinsko društvo Krka, se je udeležilo približno 200 udeležencev.

18_Novomeška spominska četa

Avtor fotografij:  Marko Klinc – Foto life

 

nazaj