Novo_mesto_z_Julijo_brvjo__Versatilis_.jpg

Na poti do nove občinske celostne prometne strategije

datum: 30. 04. 2024

Na občini smo bili uspešni pri prijavi na razpis Ministrstva za okolje, podnebje in energijo za izdelavo Občinske celostne prometne strategije (OCPS). V okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 smo pridobili odobreno sofinanciranje v višini 70 % vrednosti celotne operacije izdelave OCPS. Občinska celostna prometna strategija predstavlja ključni sedemletni strateški dokument občine, ki usmerja razvoj in celostno upravljanje prometa na njenem območju.

OCPS predstavlja instrument, ki bo nadomestil in nadgradil trenutno še aktualno Celostno prometno strategijo Mestne občine Novo mesto (CPS NM), ki je bila izdelana leta 2017 in imela začrtano zaporedje izvajanja ukrepov s področja trajnostne mobilnosti za obdobje petih let (2017-2022). Namen OCPS je sprememba potovalnih navad v občini in izboljšanje pogojev za hojo, kolesarjenje, javni prevoz ter drugih alternativnih oblik mobilnosti zaradi zmanjšanja osebnega motornega prometa

OCPS bo izdelan v skladu z Nacionalnimi smernicami za pripravo Občinske celostne prometne strategije, ki jih je izdalo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. V 12-mesečnem procesu (marec 2024 – marec 2025) bo izveden širok nabor aktivnosti, razdeljenih v sedem sklopov. Končni rezultat bo predstavljala na občinskem svetu sprejeta Občinska celostna prometna strategija s pripadajočim akcijskim načrtom, ki bo zajemal širok nabor ukrepov po posamezni zvrsti prometa za obdobje sedmih let (2025-2031).

Aktivnosti izdelave občinske celostne prometne strategije v polnem teku

21. marca 2024 se je z uvodnim sestankom in vzpostavitvijo ožje delovne skupine za izdelavo OCPS za Mestno občino Novo mesto pričel 12-mesečni proces priprave strategije razvoja trajnostnega prometa v Mestni občini Novo mesto. Na mestnem svetu sprejeti strateški dokument bo podlaga za dolgoročni proces trajnostnega načrtovanja prometa in za pridobivanje sredstev iz javnih razpisov za izvedbo načrtovanih ukrepov prometnih ureditev v Mestni občini Novo mesto.

Uvodni sestanek

V okviru procesa izdelave OCPS, ki v primeru naše občine traja od aprila 2024 do marca 2025, bodo izvedene številne aktivnosti ter izpeljani ključni procesi, ki bodo vodili k izdelavi tega temeljnega strateškega dokumenta za področje celostnega načrtovanja prometa.

»Načrtovanje za občane z občani« je temeljno vodilo pri izdelavi OCPS, zato bo v času procesa izdelave OCPS vzpostavljeno trajno sodelovanje oz. vključevanje občanov v oblikovanje skupne bodoče vizije razvoja prometa v mestni občini. Preko različnih medijskih komunikacijskih kanalov bodo javno objavljeni pozivi občanom na prihajajoče javne prireditve kot so javne razprave in prireditev na prostem, kjer boste imeli možnost podati svoja mnenja, pobude, predloge in nenazadnje lastno vizijo o prihodnjih prometnih ureditvah za svoj kraj in za mestno občino. Z namenom vključitve čim večjega števila občanov, bo ustvarjen tudi poseben e-mail naslov, na katerega boste lahko v času procesa izdelave OCPS posredovali vsa vprašanja v povezavi z izdelavo prometne strategije kakor tudi vse vaše pobude in predloge glede bodočega urejanja prometa v mestni občini.

Občinsko celostno prometno strategijo za Mestno občino Novo mesto izdelujeta podjetje Lineal d. o. o. Maribor in Zavod za urbanizem d. o. o. Maribor.

Več informacij o celostni prometni strategiji je na voljo na povezavi.

nazaj