vodilna slika

Intenzivni tečaj za igralce

dne 14. 01. 2018, 09:00

Lokacija: Gledališka dvorana, stavba KC Janeza Trdine

Organizator: JSKD; OI Novo mesto

URNIK: 9.00 - 13.00/ 14.00 - 18.00

LOKACIJA: gledališka dvorana / stavba KC Janeza Trdine / Novi trg 5, Novo mesto

PROGRAM: Namen delavnice je intenzivni pregled tehnik in metod, ki nam pomagajo pri izoblikovanju gledališkega monologa, predvsem pa pri harmoniziranju vseh psihofizičnih potencialov igralca: telo, glas, gib, tekst, čustveni naboj. Pristop k delu bazira v glavnem na tehnikah šole Jacquesa Lecoqa, pa tudi ostalih velikanov gledališke igre. Na delavnici boste skupaj z mentorico poskušali izoblikovati gledališki monolog skozi transpozicijo/prenos zunanjih dinamik (predvsem delo z glasbo) in njihove aplikacije na igralca/igralko (doziranje dinamik, itd.).

Tovrstne intenzivne treninge smo pod okriljem JSKD že izpeljali za mentorje otroških gledaliških skupin in za mlade igralce srednješolce in se je tehnika izkazala kot zelo učinkovita, saj se na nek način izogiba »suhoparnemu« in konvencionalnemu pristopu k izoblikovanju gledališkega monologa/lika. S tem se izognemo »zgolj mentalnemu, racionalnemu« delovanju, psihologiziranju, in razširimo polje delovanja na vse nivoje naše prezence. Na tak način odkrivamo nove razsežnosti/ nove možnosti, ki so, ne le nujne v delu vsakega gledališčnika, temveč tudi zabavne in presenetljive, saj nam odpirajo nove poglede na neverjetne razsežnosti naših osebnih potencialov.

Delavnica je zaradi svojega pristopa primerna za gledališke igralce, plesalce, pa tudi mentorje in režiserje.

NUJNO Udeleženci delavnice naj s seboj prinesejo monolog (ki nima manj kot 10 vrstic). Izbira tematike je poljubna (novinarski prispevek, kuharski recept, vremenska napoved, leposlovje, dramski monolog). NUJNO JE, DA ZNATE TEKST NA PAMET. Le tako bomo čas najbolje izkoristili.

MENTORICA: Maja Gal Štromar

PRIJAVE IN INFO: 040 210 626, oi.novo.mesto@jskd.si.

CENA DELAVNICE: 30 evrov 

nazaj