vodilna slika

Meditacija za Slovenijo

dne 15. 01. 2018, 18:00

Lokacija: Glavni trg 24

“Slovenka sem,” danes z visoko dvignjeno glavo povem prav vsem. In ljubim to deželico, pod budno varstvo mogočnega Triglava postavljeno. Vso lepo in zeleno, mojim očem tako zaželeno.

Meditacija je v osnovi namenjena temu, da se umirimo in povežemo s sabo, da začutimo sporočila naše duše. Načinov meditiranja je nešteto. Nekateri meditativno stanje najlažje dosežemo v popolni tišini zaprtega prostora, sedeč v lotosovem položaju. Drugi enako stanje doživimo med prijetnim sprehodom v naravi ali poslušanjem umirjene glasbe, izvajanjem joge, umetniškim ustvarjanjem, delom na vrtu ali ukvarjanjem s katerokoli drugo dejavnostjo, ki nas vodi v stanje notranje umiritve in sprostitve.

Meditacija za Slovenijo je vodena in okvirno traja 30 min. Na začetku se čim bolj udobno usedemo ali uležemo na tla, zapremo oči ter vsaj nekajkrat globoko vdihnemo in izdihnemo, da sprostimo svoje misli in telo. Sledi prepuščanje zvokom glasbe, na kar vas z besedami vodim skozi proces. Vsebina meditacije je namenjena globokemu povezovanju s pravljičnimi, bajeslovnimi in drugimi slovenskimi junaki kot npr. Zlatorog, kralj Matjaž, kralj Samo, kraljica Vida, Gospodična iz Gorjancev, Martin Krpan, Peter Klepec, lovec Jerman, Miklova Zala, zmaj Lintver, idrijski Perkmandeljc. Ali pa dogodkom kot so npr. nastanek blejskega jezera ali pa mesta Črnomelj.

Za tem sledi igranje vlog, med katerim udeleženci meditacije odigramo posamezne junake iz pravljic, bajk, pripovedk, s katerimi smo se pred tem povezovali. Slednje običajno traja od 30 min pa do ene ure.

Tako v sebi prebudimo globoko vez z našim narodom, iz slovenskega ozemlja odstranjujemo zastarele občutke in težke energije, pomagamo dvigovati narodno zavest, oživljamo starodavno resnico o veličini in lepoti naše dežele pod Triglavom, oživljamo moč slovenskega jezika, vzpostavljamo globoko povezavo našega rodu z duhovnim svetom in mamo naravo …

KJE: Novo mesto, Glavni trg 24, Tempelj POT SRCA

KDAJ: ponedeljek, 15.01.18, ob 18.00 uri

CENA: prostovoljni prispevki

PRIJAVA: milena.matko@siol.net

PRIPRAVA NA MEDITACIJO: preberimo si pripovedko o kraljici Vidi

V dolini reke Nadiže je v davnih dneh vladala slovenska kraljica, lepa in dobra Vida. Ljudje so jo spoštovali in jo imeli radi, ker je bila dobrosrčna in je rada pomagala revežem. Ko je kraljica Vida zvedela, da se Nadiški dolini približujejo divji Huni pod vodstvom strašnega Atile, je zbrala vse ljudi iz svoje doline in jih peljala v skrivališče v Landarski jami. Ta skrita in težko dostopna jama je od davnih dni dajala človeku varno zavetje. Kraljica Vida in njeni ljudje so v Landarsko jamo prinesli vodo, pšenico, možnar za mletje pšenice in peč za peko kruha.

Ko je Atila s svojimi pajdaši pridivjal v Nadiško dolino, se je čudil, ko je našel vasi prazne. Huni so iskali prebivalce teh vasi in nekega dne odkrili jamo sredi navpične pečine. Pridrli so pod jamo in spoznali, da do jame visoko v skalah ne morejo, zato so se odločili, da njene prebivalce izstradajo. Minevali so dnevi, a Huni se niso ganili izpod vznožja pečine. Kraljica Vida je spoznala, da se s svojim ljudstvom Atili ne bo več mogla dolgo upirati. Hrane skoraj niso več imeli. Odločila se je za nenavadno dejanje. Zagrabila je zadnji mernik pšenice, ki so ga še imeli v jami, in začel z zrnjem obmetavati hunske jezdece v dolini pod jamo.

»Preštejte zrnje, ki vam ga mečem iz te vreče. Toliko vreč žita še hranimo v jami!« je zavpila.

Ko je Atila slišal njene besede, je s svojimi divjimi jezdeci odvihral izpod Landarske jame, še prej pa, pravi legenda, je dvakrat zalajal kot pes. Tako je pogumna in pametna slovenska kraljica Vida rešila svoje ljudstvo pred divjimi napadalci.

Vendar hunska nevarnost za dolino Nadiže s tem ni minila. Atila se je s svojimi krdeli jezdecev usmeril proti Čedadu. Drveli so skozi opustošene vasi in se ustavili na hribu pod goro Karkoš. Tu je Atila ukazal zgraditi velik grad. Utaboril se je v njem in iz njega pošiljal svoje pajdaše ropat po okolici. Kraljica Vida je vedela, da s silo Atilovega gradu ne bodo mogli zavzeti. Zbrala je svoje ljudi, da bi se z njimi posvetovala. Na tem posvetu je pred kraljico stopil pastir Matevž.

»Atila je hudič v človeški podobi in hudiča se da pregnati le z božjo pomočjo,« je dejal. In nadaljeval: »Nad Karkošem je Stara gora, na njej je kapelica svetega Mihaela. Njega moramo prositi, da nam pomaga pregnati Atilo.«

Matevžev predlog so sprejeli. Skupaj s kraljico in svojimi kozami so pastirji odšli na Staro goro. Na vrhu gore se je tako zbrala množica pastirjev in na tisoč njihovih koz – bilo jih je več kot Atilovih vojakov.

Tri dni in tri noči so pastirji prosili svetega Mihaela, naj jim pomaga pregnati Atilo s Karkoša. Četrto noč je pastir Matevž ukazal pastirjem, naj vsaki kozi med roge pritrdijo lučko, in dodal, da mora vsak pastir vzeti v roke vile in sekiro in se postaviti v vrsto za kozami. Ko je bilo vse pripravljeno, se je pastir Matevž postavil na čelo pastirjev in koz in se pognal v dir proti Karkošu. Za njim je drla množica pastirjev in tisoči njihovih koz z lučkami med rogovi.

V gradu pod goro Karkoš so tedaj ravno večerjali, le straža je hodila po grajskih okopih. Ko so stražarji zagledali nepregledno množico švigajočih luči, so se silno prestrašili. V temi niso videli drugega kot razsvetljene kozje rogove. Za njimi so se v soju luči svetile vile in sekire. Prestrašeni stražarji so hiteli Atili poročat, da se gradu bližajo sovražniki, ki imajo rogove.

Atila je planil h grajskemu oknu. Videl je tisoče luči v gozdu, pri vsaki lučki je videl dva rogova. Tako se je prestrašil, da je trikrat zalajal in začet tako glasno tuliti, da je odmevalo po vsej dolini Nadiže. Atilovo lajanje in kričanje je tako prestrašilo koze, da so zbezljale. Divjale so po gozdu kot nore. Bilo je kot v peklu. Atila in njegovi pajdaši so zbežali z gradu. Mislili so, da je nadnje prišla armada rogatih vojakov. Niti slutili niso, da to armado sestavljajo slovenski pastirji s svojimi kozami.

Prebivalci lepe Nadiške doline so spet svobodno zadihali in spet so živeli v miru pod varnim vodstvom svoje pametne in dobre kraljice Vide.

Dobrodošli tudi vaši znanci, prijatelji in vsi ljudje srčnosti.

nazaj