vodilna slika

Odprtje knjižnice Janeza Cesarja

dne 21. 03. 2018, 18:00

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca, Trdinova čitalnica

Ob letošnji 170. obletnici krstne uprizoritve Linhartove komedije »Ta veseli dan ali Matiček se ženi« v Novem mestu smo v Knjižnici Mirana Jarca pripravili zanimivo zgodbo iz gledališkega sveta. Iz arhivov pozabe smo obudili spomin na še enega žlahtnega komedijanta, Janeza Cesarja (1896-1965), dolenjskega rojaka, igralca SNG Drame, Prešernovega nagrajenca, ki sta mu bili v zibko položeni dve veliki ljubezni: do odrskih desk in do knjige.

Vljudno vabljeni na odprtje Cesarjeve sobe z njegovo bogato knjižnico, ki šteje približno sedem tisoč knjig in ki skupaj z ostalo njegovo zapuščino že skoraj petdeset let domuje v novomeški knjižnici. Na sodoben način in v prenovljeni podobi bo ponovno na voljo uporabnikom kot tudi obiskovalcem kulturnih znamenitosti Novega mesta in Dolenjske.

Skupaj z gosti dr. Štefanom Vevarjem iz Slovenskega gledališkega inštituta, gledališkim in filmskim igralcem Andrejem Kurentom in režiserjem prof. Alešem Janom se bomo spominjali življenjske in poklicne poti slovenskega igralca Janeza Cesarja, njegovih najvidnejših igralskih dosežkov ter vloge in pomena knjige v njegovem življenju.

Cesarjevo knjižnico bosta odprla župan Gregor Macedoni in igralec Andrej Kurent.

nazaj