vodilna slika

Porezen (1630 m)

dne 25. 03. 2018, 06:00

Lokacija: izpred tovarne KRKA Novo mesto, Ločna

Organizator: PD Krka Novo mesto

Gremo na Porezen (1630 m).

OPIS: V okviru tradicionalnega že 43. pohodna na Porezen bomo izpeljali na PD KRKA Novo mesto pohod na Porezen. Porezen je najvišji vrh Cerkljanskega hribovja z lepim razgledom na okoliško hribe. Pobočja so v letnem času na južni in zahodni strani bogata z gorskim cvetjem, medtem ko so severna in vzhodna pobočja porastla z gozdovi.

TURA: Z osebnimi avtomobili na relaciji Novo mesto-Železniki-Petrovo Brdo (803 m). Po krajšem vzponu stopimo na razgleden greben, s katerega se nam odpre pogled na verigo Spodnjih Bohinjskih gora. Višje cesta preide v gozd, kjer se še nekaj časa zmerno vzpenja, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se vzpenja po in ob opuščenem kolovozu. Po nekaj minutah se vrnemo na cesto, mi pa ji sledimo le kratek čas, saj nas oznake za Porezen, ponovno povedejo v gozd, kjer nadaljujemo vzpon po gozdni poti. Le nekaj korakov višje stopimo na makadamsko cesto, ki jo le prečimo in se na drugi strani le te strmo vzpnemo preko stopnic. Pot naprej preide v strnjen gozd, kjer se nato zmerno do strmo vzpenja. Višje pot zavije nekoliko bolj v desno ter se tudi vidneje položi. Po nekaj minutah lahkotne hoje stopimo iz gozda, na nekoliko večjo, a precej zaraščeno jaso. Nadaljujemo po markirani poti, ki postopoma preide v redek gozd, skozi katerega se zmerno vzpenja. Višje se gozd še nekoliko bolj razredči, tako da se nam odpirajo vse lepši razgledi na Spodnje Bohinjske gore. Naprej po desni strani obidemo neizrazit Pohoški kup (1542 m) ter le nekaj metrov za njegovim vrhom stopimo na glavni greben Porezna, katerega vrh že lepo vidimo pred seboj. Sledi nekaj minut lahkotne hoje in zelo razgledna pot nas hitro pripelje do Doma Andreja Žvana-Borisa na Poreznu. Za domom opazimo oznake za vrh Porezna, ki nas usmerijo na vzpenjajočo pot, po kateri se v nekaj minutah prečnega vzpona povzpnemo na 1630 m visok vrh. [vir hribi.net] Hoje bo za okoli 5 ur.

OPREMA: Popolna planinska oprema za zimo (planinski čevlji z dobro narebrenim podplatom - nepremočljivi, vetrovka, pulover, kapa, rokavice, rezervno perilo, rezervna majica, srajca...) in vse kar sodi v nahrbtnik. Priporočljive so pohodne palice ter dereze. HRANA: iz nahrbtnika ter v koči.

CENA: Gremo z osebnimi avtomobili (stroške si razdelimo po avtomobilu).

PRIJAVE: zbirajo na društvu (tel. 041 769 182) do četrtka, 22.03.2018.

VODENJE: turo bomo vodili vodniki PZS - PD KRKA Novo mesto. Vodji ture bosta Uroš Jantolek in Igor Sladič

INFORMACIJE: Uroš, tel. 041 572 445.

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE ……

nazaj