vodilna slika

Branko Ćopić - glasnik svojega naroda

dne 26. 03. 2018, 18:00

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca, Prireditveni atrij

Z ogledom razstave, katere avtorica je Olga Krasić Marjanović, boste lahko bolje spoznali življenje in literarno delo Branka Ćopića. Gradivo za razstavo je večinoma pridobljeno iz Arhiva SANU (Srbske akademije znanosti in umetnosti), kjer je shranjena celotna Ćopićeva zapuščina: rokopisi, korespondence, nagrade, odlikovanja, časopisni članki, fotografije iz zasebnega albuma družine Ćopić.

V zavesti sodobnega bralca literarno delo Branka Ćopića spada v obdobje druge svetovne vojne ter k državi, ki ne obstaja več. V povojni Jugoslaviji, v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je bil najbolj priljubljen in najbolj bran pisatelj z največjo naklado na celotnem jugoslovanskem ozemlju. Priljubljen je bil tako pri otrocih kot tudi pri odraslih bralcih.

Z razstavo, ki je nastala ob 100. obletnici rojstva Branka Ćopića pod okriljem Knjižnice mesta Beograd, želimo pokazati, da je za seboj pustil znatno literarno delo, poslal resno sporočilo novim generacijam, ter imel bogato življenje, ki je kljub velikemu odmerku humorja imelo tragičen konec. Njegova življenjska pot se je gibala od priljubljenega režimskega pisatelja do disidenta. Ta paradoks ga je spremljal do konca: niti oblast, ki ga je iskala, zasliševala, mu sledila, ni uspela zatemniti in spregledati slavo pisatelja širšega bralstva. Bil je eden od redkih pisateljev, ki je živel izključno od svojega literarnega dela.

nazaj