vodilna slika

Kompostiranje in ločevanje odpadkov na vrtu

dne 31. 05. 2018, 12:00

Lokacija: RIC Novo mesto

Na predavanju bomo izvedeli, kaj je kompost - je delno razgrajena, grudasta oblika organske materije, temno rjave do črne barve s prijetnim vonjem zemlje. Spoznali bomo kaj je njegov namen in kako se ga uporablja. Pogovorili se bomo, kje postavimo kompostnik, kakšne vrste kompostnikov imamo ter kako pravilno zgradimo kompostni kup. Omenili bomo 4 faze kompostiranja ter kompostiranje v bloku s pomočjo organka in fermentacijskega sredstva biogen, prednosti tako pridobljene mase ter njene lastnosti. Ker pa je sestava visoke grede podobna kot sestava kompostnega kupa, se pogovorimo še o visoki gredi, kot prednosti za majhne vrtove, kjer želimo na majhni površini intenzivno pridelovati zelenjavo.

Praktična delavnica: Izdelava kompostnega kupa visoke grede in osnove ekološkega vrtnarjenja

Na delavnici se pogovorimo o snoveh, ki jih lahko kompostiramo, snoveh, ki jih ne smemo kompostirati ter zgradimo kompostni kup po vseh pravilih za uspešno kompostiranje (grobi organski delci, lepenka, trava, zemlja, bombažni ostanki oblačil… Poudarili bomo 4 faze za uspešno eliminacijo patogenih bakterij, ter se pogovorili o težavah, ki se pri kompostiranju lahko pojavijo in odpravi nepravilnosti. Metoda vsekakor spada v eno izmed priporočljivih dejavnosti za trajnostni razvoj v gospodinjstvu, ki veliko prispeva k varstvu okolja.

Delavnica je brezplačna, saj je organizirana v sklopu Tedna izobraževanja za trajnostni razvoj in Tedna vseživljenjskega učenja 2018.

Četrtek, 31. 5. 2018, od 12.00 do 15.00

Izvajalka: Suzana Plut

Lokacija: Razvojno izobraževalni center Novo mesto, Topliška cesta 2, 8000 Novo mesto (rumena stavba v kompleksu Tuš)

nazaj