vodilna slika

Delavnica »IZZIVI PARTNERSTVA«

dne 04. 08. 2018, 10:00

Lokacija: Novo mesto, Glavni trg 24, Tempelj POT SRCA

»Jaz in ti. Zlita v en sam dih večnosti.

Ti in jaz. Dva angela, ki sta prižgala ognjemet svetlobe v objemu mehkobe.

Midva, ki na vekomaj sva si usojena, da skupaj nebeške sanje srca izsanjava. Večno blagoslovljena, z ljubeznijo nagrajena.«

Ljudje od nekdaj hrepenimo po topli roki, ki bi nas nežno objela, po čutnem poljubu v romantičnem soju sveč, po partnerju, ki bi za nas sklatil zvezdo z neba, nas podpiral na poti rasti, z nami delil lepe, pa tudi boleče trenutke vsakdanjosti, se pogovarjal o globinah obstoja, nas cenil in spoštoval. Ob sebi želimo človeka, s katerim bi ustvarjali prostranstvo ljubezni, nadaljevali svoj rod, zasadili družinsko drevo. A statistike kažejo, da razpade najmanj 50 % prvih partnerstev, 67 % drugih partnerstev in kar 73 % tretjih partnerstev.

Tako ljubeče vabljeni na delavnico »IZZIVI PARTNERSTVA«, na kateri bomo začutili moč partnerstva ter našli odgovore na vprašanja kot npr.: »Kako ustvariti čarobnost svetega partnerstva? Kako izboljšati obstoječi odnos? Česa se učimo s pomočjo partnerstva in starševstva? Kakšen zgled glede partnerstva smo dobili s strani svojih prednikov? Kakšne izkušnje in nerazrešene vzorce imamo iz preteklih zvez? …« Rezali bomo vezi z bivšimi partnerji in se osvobajali vzorcev preteklosti.«

CENA: 75 EUR

PRIJAVA: milena.matko@siol.net

PRIPRAVE NA DELAVNICO:

1. Zapišimo prepričanja, ki jim imamo o moških (če smo ženske) oz. ženskah (če smo moški)
Iskreno zapišimo, kakšna prepričanja smo si skozi zgodovino ustvarili o pripadnikih nasprotnega spola:
 kakšne izkušnje, povezane s partnerstvom oz. moškimi/ženskami, smo dobili v tem življenju od spočetja dalje
 kakšen pogled na partnerstvo oz. moške/ženske imajo naši starši, bratje in sestre, sorodniki, partnerjeva družina
 kakšne podedovane spomine, vezane na moške/ženske, imamo s strani očetovih in maminih prednikov
 kako na naš pogled o partnerstvu vpliva okolje, v katerem živimo (vključno z odnosom cerkvenih institucij in duhovnosti do moških/žensk …)
 kakšna sporočila glede partnerstva dobivamo iz medijev, knjig, filmov …
 kaj smo na temo partnerstva doživljali v preteklih življenjih.
Bodimo pozorni zlasti na to, kakšne odločitve glede moških/žensk smo sprejeli bodisi v tem bodisi v preteklih življenjih (npr. partner se je poročil z mano samo zaradi denarja, zato se ne želim poročiti in ne želim biti bogat(a); moški so nevarni, zato ne bom delovala ženstveno; ženske varajo, zato tudi jaz ne bom zvest …).
2. Naredimo seznam vseh bivših moških/žensk
Naredimo seznam vseh bivših moških/žensk in zapišimo tudi, kakšna prepričanja oz. odločitve smo sprejeli pri:
 tistih, s katerimi smo imeli spolni odnos
 tistih, s katerimi smo želeli biti, pa so nas zavrnili
 tistih, ki so nam dvorili, pa smo jih mi zavrnili.
3. Zapišimo prepričanja, ki jim imamo o ženskah (če smo ženske) oz. moških (če smo moški)
Z vso iskrenostjo zapišimo, kakšna prepričanja smo si ustvarili o pripadnikih istega spola. Pozorni bodimo zlasti na to, kakšen pogled na ženske/moške smo dobili v naši primarni družini, predvsem s strani očeta in mame, starih staršev in drugih prednikov, bratov in sester. Začutimo tudi, kakšna prepričanja o ženskah/moških smo ponotranjili z vidika prijateljev, partnerjev, otrok, sodelavcev, cerkvenih institucij, medijev, filmov in knjig …
4. Zapišimo prepričanja, ki jim imamo o spolnosti
Z vso iskrenostjo zapišimo kakšna prepričanja smo si ustvarili o spolnosti. Pozorni bodimo zlasti na to, kakšen pogled na spolnost smo dobili v naši primarni družini, predvsem s strani očeta in mame, starih staršev in drugih prednikov, bratov in sester. Začutimo tudi, kakšna prepričanja o spolnosti smo ponotranjili z vidika prijateljev, partnerjev, sodelavcev, cerkvenih institucij, medijev, filmov in knjig …
5. Opišimo doživetja v času prvega spolnega odnosa
Zapišimo, kaj smo doživljali, ko smo imeli prvi spolni odnos (kdaj in kje se zgodilo, kdo je dal pobudo, ali smo si spolni odnos resnično želeli oz. ali smo bili fizično, čustveno, mentalno in duhovno pripravljeni, smo uživali ali pa nas je morda bolelo, smo doživeli orgazem, smo uporabljali zaščito, nas je bilo morda strah zanositve, smo si želeli, da bi se kaj drugače odvijalo …).
Napišimo vsaj pet stvari, ki bi si jih o spolnosti, kontracepciji, partnerstvu, moških/ženskah … želeli vedeti preden smo se prvič spustili v intimen odnos z moškim/žensko.
6. Narišimo svoje občutke glede partnerstva
Vzemimo list papirja in svinčnik, zaprimo oči in z zaprtimi očmi narišimo naše občutke, povezane s partnerstvom. Dovolimo roki, da nas vodi brez spraševanja, kako bo videti »rezultat«. Risbo prinesimo s seboj.

Priporočene knjige:
Harville Hendrix: Najina ljubezen
Kenneth M. Adams: Po tihem zapeljani : ko si starši otroke naredijo za partnerje
Vladimir Nikolaevič Megre: Nova civilizacija. Del 2, Obredi ljubezni

Dobrodošli tudi vaši znanci, prijatelji oz. osebe, za katere čutite, da jim bo delavnica prinesla ljubeč blagoslov.

Z ljubeznijo in spoštovanjem,

Milena Matko

nazaj