vodilna slika

Sprehod okoli mesta - GREEN-CONC TOUR

dne 19. 08. 2018, 17:30

Lokacija: Pumpnca, Župančičevo sprehajališče, Novo mesto

Organizator: Cooltoura, Samir Sarajlič s.p. in Zavod Zora

Vabljeni na brezplačen - promocijski voden sprehod okoli mesta, poimenovanem Green-Conc Tour. Sprehod je oblikovan kot turistični produkt z namenom, da postane nepogrešljiv del spoznavanja Novega mesta za goste in domačine. Program bo trajal predvidoma do 20:30.

Dobimo se  v Knjižnici pod krošnjami na Pumpnci.

Dodatne informacije in naročila za voden sprehod;

Cooltoura, Samir Sarajlič, samir.sarajlic@gmail.com, 041 514 188

Zavod Zora, blazhabjan@yahoo.com, 031 671 946

Izvedbo promocijskega sprehoda je podprla MO Novo mesto.

 

GREEN-CONC TOUR od Pumpnce do Pumpnce

Je vsebinsko vodeni turistični sprehod po zelenih in grajenih površinah Novega mesta. Izbran krog po Župančičevem sprehajališču in prek Marofa je med Novomeščani že priljubljena pot za vsakodnevne sprehode. Tej poti smo dodali razlago za velik del naravne, zgodovinske in kulturne dediščine mesta, ki bi jo moral poznati vsak Novomeščan. Predvsem gre za oblikovan turistični produkt, da gostu omogočimo prijazno iniciacijo z dolenjsko prestolnico. Snovalci menimo, da je takšen rekreativno izobraževalni produkt nepogrešljiv na poti Novega mesta v prepoznavno turistično destinacijo Dolenjske, Slovenije in Evrope.

Greenconc Tour je pešpot posejana z znamenitostmi Novega mesta. Izhodišče je Pumpnca, kjer ob 130 let stari stavbi in v zelenju reke Krke danes deluje Knjižnica pod krošnjami. Pumpnca je še vedno delujoče črpališče za vodo Slovenskih železnic, ki je že sama po sebi spomenik nekoč napredni parni tehnologiji. V stavbi najdemo staro parno črpalko, ki je dovajala vodo za parne lokomotive. Gradnja tega objekta leta 1893 je razkrila, da je bila na tem mestu industrija prisotna že v stari železni dobi, saj so ob kopanju temeljev za objekt našli tri talilne peči. Torej pred približno 3 000 leti je v naših koncih potekalo živahno pretovarjanje in obdelovanje železove rude.

Nadaljevali bomo skozi Bršljin, ki ga zaznamujejo vedno manj uporaben kolodvor, industrija in v zadnjih letih predvsem trgovinska dejavnost in se vzpeli proti Marofu. Tu se bomo sprehodili mimo izkopanin starega halštatskega grobišča in si ogledali, kje so stari halštatski železarji živeli. Nato se spustimo po Kettejevemu drevoredu, kjer nas spremlja veduta Novega mesta. Ob spustu je moč opaziti umetno utrjen zemeljski nasip prastare novomeške naselbine.

Kettejev drevored, ki je hkrati 3 000 let stara vpadnica, nas pripelje v mestno središče. V staro mestno jedro bomo vstopili skozi Ljubljanska vrata, ki predstavljajo srednjeveški severni vstop v mesto. Privlačno središče je atraktivno za sprehod z razlago. To zahtevajo tako Glavni trg in veličastne arkade, atrijska dvorišča, Frančiškanska cerkev s samostanom in skrito staro knjižnico, pa skromni Breg, ki velja za etnološko posebnost, prvi slovenski Narodni dom z znamenito najnovejšo zgodovino, markantni Kapitelj, zdaj stolna cerkev sv. Nikolaja, s svojim obzidjem, starim dvorcem in bolnišnicami ob reki Krki in nenazadnje štirje mostovi v samem središču mesta.

Sledi spust na breg reke Krke. Gremo mimo Loke, ki od nekdaj predstavlja osrednji stik meščanov z reko. Nadaljujemo po Župančičevem sprehajališču, ki nosi ime po slovenskem pesniku in se v družbi njegovih stihov na klopeh ob poti, zaključimo sprehod na Pumpnci.

- BAJATÉ

Bajaté je pripovedovalski tandem Maše Budič in Nine Milavec, ki ju druži tesen prijateljski odnos in naklonjenost do vseh mogočih zgodb; pravljičnih in manj pravljičnih, verjetnih in manj verjetnih. Svoje pripovedovalske spretnosti sta razvijali v pripovedovalski šoli Pripovedovalskega Varieteja pod mentorstvom Ane Duša. V pripovedovalske projekte, katerih se lotevata, pogosto vključujeta tudi ljudsko, etno in avtorsko glasbo ter k sodelovanju povabita različne glasbenike (tokrat v sodelovanju z Rebeko Bogataj).

PREDSTAVITVE AVTORJEV, IZVAJALCEV

Maša Budič je že od malih nog naklonjena jeziku, besedam, izražanju in pripovednosti. Od otroštva goji tudi tesno vez z glasbo in je neumorna svetovna popotnica, kar ji omogoča nabiranje vedno novih zgodb od blizu in daleč. Tako v sklopu pripovedovalskega Varieteja kot izven njega se Maša Budič z različnimi soustvarjalci povezuje v raznovrstne projekte, v katerih ni moč spregledati izpovednosti besede in zvoka. Septembra 2017 je skupaj z glasbenikoma Rebeko Bogataj in Blažem Podobnikom zasnovala pripovedovalsko-glasbeno predstavo z naslovom Vem, pa (ne) povem, ki je bila premierno predstavljena v sklopu festivala Bevkovi dnevi 2017 v Cerknem. Je absolventka logopedije in surdopedagogike. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Nina Milavec je dolgoletna članica KUD Transformator, kjer preko različnih gledaliških tehnik dostopa in daje prostor velikokrat neslišanim prvoosebnim zgodbam. Večkrat je sodelovala tudi v projektu Glej, študent teater!, kjer se je kalila v gledališkem multitaskingu in odrski prezenci. Ljudsko petje in izročilo sta jo vzgajala od malih nog, sama pa jima je od nekdaj rada pridajala vsakodnevne vaške prigode, čenče in skoraj pozabljene vraže. Je absolventka specialne in rehabilitacijske pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Rebeka Bogataj se je šolala na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, smer jazz petje. Tekom zadnjih let je bila članica različnih glasbenih zasedb, trenutno pa muzicira v duu Moonrise, groova v bandu Good Vibrations in se priložnostno povezuje v različne projekte z drugimi glasbeniki (solistka ob Idrijskem Plesnem Orkestru in Pihalnem orkestru Godbenega društva rudarjev Idrija, Cubaneros itd. Rebeka Bogataj se glasbe dotika iskreno in z veliko mero izpovednosti. V njej išče lepoto in stik s sabo in svojimi koreninami. Skupaj z Mašo Budič in Blažem Podobnikom je soavtorica pripovedovalsko-glasbenega projekta Vem, pa (ne) povem. Je učiteljica petja na Glasbeni šoli Valentin Vodnik v Ljubljani in klavirja ter teorije na Glasbeni šoli Rakovnik in Osnovni šoli Vižmarje Brod pri Ljubljani.

 

nazaj