vodilna slika

Novo mesto short - festival kratke zgodbe

od 30. 08. 2018 do 01. 09. 2018, 16:30

Lokacija: Grad Grm, atriji ob Glavnem trgu

Organizator: Založba Goga

Novo mesto short, festival kratke zgodbe

 

30. 8.–1. 9. Novo mesto, atriji ob Glavnem trgu, grad Grm

Letos se bo že tretjič odvil festival kratke proze Novo mesto short. Začel se bo z julijsko razglasitvijo štirih nominirancev za nagrado novo mesto, ki jo podeljujemo za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta s pomočjo žirije v sestavi članov Društva slovenskih literarnih kritikov: Ana Geršak (predsednica), Vanesa Matajc, Matej Bogataj, Mojca Pišek, Žiga Rus. Razglasitev bo potekala v sredo, 11. 7., ob 20.00 na Vodnikovi domačiji.

Glavnina festivala se bo odvila v zadnjem tednu avgusta v Novem mestu: pripovedovalski večer Umori na Balkanu, kjer bodo krvavo stran Alp predstavljali Tadej Golob, Boris Dežulović, Ervin Hladnik Milharčič in Svetlana Slapšak, koncert Katalene, pogovori z gosti in nominiranci na posebej lepih lokacijah mestnega središča, razglasitev zmagovalne zbirke preteklega leta in zajtrk z nagrajencem.

Četrtek, 30. 8., Novo mesto

16.30 dvorišče pri bukvarni Šega

 Kriminalka na krvavi strani Alp

Gosta: Svetlana Slapšak in Tadej Golob

Moderatorka: Jelka Ciglenečki

Svetlana Slapšak je doktorica znanosti, profesorica, disidentka, aktivistka, prevajalka, živa enciklopedija antropologije, antičnega sveta, teorije spola in balkanologije, kolumnistka, lingvistka, pisateljica. Objavila je več kot 50 knjig in zbornikov, več sto razprav, esejev in kolumn. Pri založbi Goga je doslej objavila dve deli: antropološke eseje Kuhinja z razgledom in roman Istomesečniki.

Tadej Golob je plezalec, bil je športni novinar, avtor znamenitih intervjujev v reviji Playboy. Je avtor literarnih del za mladino in odrasle in najbolj zaposlen avtor biografij v Sloveniji (Peter Vilfan, Zoran Predin, Goran Dragić, Milena Zupančič, Alenka Bratušek). Njegov kriminalni roman Jezero (Goga, 2016), je bil najbolj prodajana knjiga lanskega leta v Sloveniji. Pri založbi Goga je izdal tudi roman Ali boma ye!

 

18.00 Atrij Goga

Novinarska vs. literarna zgodba

Gosta: Boris Dežulović in Ervin Hladnik Milharčič

Moderator: Ahmed Burić

Boris Dežulović je kolumnist (med drugim piše za Objektiv/ Dnevnik, spletni portal N1, Novosti, pisal je za Jutranji list, Oslobođenje…). S Predragom Lucićem in Viktorjem Ivančićom je konec osemdesetih let preteklega stoletja urejal legendarni Feral Tribune, politični, satirični tednik. Je avtor romanov Christkind, Jebo sad hiljadu dinara, knjige pesmi Pjesme iz Lorne, kratkih zgodb Poglavnikova bakterija. Njegova dela so prevedena v nemščino, francoščino, grščino, slovenščino, ruščino in makedonščino.

Ervin Hladnik Milharčič je novinar, pisatelj in prevajalec, med drugim prejemnik nagrad zlata ptica in nagrade Društva novinarjev Slovenije za novinarske dosežke. Kot dopisnik je poročal iz Bližnjega vzhoda in ZDA. Nekaj časa je bil urednik Sobotne priloge Dela, pred tem je delal za več slovenskih medijev, sedaj je zaposlen na Dnevniku. Je soavtor knjige Martematične prigode in Spopad civilizacij za otroke, mnogih predgovorov in spremnih besed. Objavil je Kratke zgodbe o prihodnosti (zbirka kolumn) in knjigo Pot na Orient.

Ahmed Burić je pesnik, pisatelj, novinar in kolumnist. Pri založbi je izšel izbor njegovih pesmi Vrata raja.

 

20.00 Grad Grm

Umori na Balkanu

pripovedovalski večer

 Pripovedovalci:

Svetlana Slapšak

Tadej Golob

Ervin Hladnik Milharčič

Boris Dežulović

 

Voditeljica: Jedrt Jež Furlan

 

Petek, 31.8., Novo mesto

Pogovori z nomiranci za nagrado novo mesto:

12:00 Atrij Palmers, Glavni trg 31,

13:30 Atrij Bukvarne, Glavni trg 2,

15:00 Vrt hostla Situla, Dilančeva 1

16:30 Atrij Goga, Glavni trg 6.

 

19.00 Grad Grm

Podelitev nagrade novo mesto in pogovor z nominiranci

Voditeljica: Carmen L. Oven

 

20.30 Katalena

Koncert

Če govorimo o stapljanju glasbene dediščine z govorico popularne glasbe, je Katalena skupina, ki vedno neustrašno premika meje ljudskega. V skoraj sedemnajstih letih od svojega nastanka je skupina zanetila številne odmevne projekte in sodelovanja, izdala je šest plošč, ki so jih kritiki ter občinstvo dobro sprejeli, redno pa koncertira tako doma kot v tujini. Tri leta po plošči Enci benci Katalenci se zdaj pod produkcijsko taktirko Chrisa Eckmana (The Walkabouts, Glitterbeat Records) vrača s sedmim albumom Človek ni zver. Gre za pesmi, ki raje kot junaštva opisujejo stisko in strah mladega človeka. Gre za izpovedi tistih, ki so bili proti svoji volji in v imenu njim nerazumljivih razlogov iztrgani od doma ter soočeni z grožnjo smrti, za zgodbe stiske in bolečine.

 

Vesna Zornik: glavni vokal, spremljevalni vokali

Polona Janežič: klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali Boštjan Gombač: klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni vokali Tibor Mihelič Syed: bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali Boštjan Narat: kitara, bendžo, spremljevalni vokali Robert Rebolj: bobni, tolkala

 

 Sobota, 1.9., Novo mesto

11.00 Atrij Goga

Zajtrk z nagrajencem

Voditeljica: Carmen L. Oven

nazaj