vodilna slika

Gimnazijska noč knjige ob svetovnem dnevu knjige

dne 23. 04. 2019, 17:00

Lokacija: Gimnazija Novo mesto

Ob svetovnem dnevu knjige, bo na Gimnaziji Novo mesto potekala noč knjige, s čimer se novomeški gimnazijci v duhu znane Pavčkove misli, če ne bomo brali, nas bo pobralo, pridružujejo številnim posameznikom in organizacijam doma in po svetu, ki jim knjiga in branje veliko pomenita.

Dijaki in dijakinje – udeleženci Gimnazijske noči knjige – bodo torkovo popoldne, večer in noč preživeli v šoli, v tem času pa se bo na gimnaziji zvrstil niz dogodkov in dejavnosti. V sodelovanju z Založbo Goga pripravljajo literarni večer s ciprsko pesnico in pisateljico armenskega rodu Noro Nadjarian, vabijo v »knjižno restavracijo Pod zvezdami, v sklopu noči branja se obeta že četrti letošnji GIMNM KANT, na katerem se bodo predstavili gimnazijski besedni in glasbeni ustvarjalci ter poustvarjalci, namesto pravljice za lahko noč bo moč spremljati čarobni kamišibaj, organiziran bo bralni maraton, vsi, ki imajo radi mir in tišino, se bodo lahko umaknili na literarno podmornico, ustvarjali bodo v projektu Gimnazijska rastoča knjiga, se sprehodili po dobrodelnem knjižnem bazarju, izbirali najlepšo gimnazijsko besedo in najboljšo gimnazijsko knjigo, spremljali in komentirali posnetek filozofskega besednega dvoboja med Slavojem Žižkom in Jordanom Petersonom, se pogovarjali o svojih bralnih izkušnjah, na svoj račun pa bodo prišli tudi tisti, ki radi šahirajo in tarokirajo. Že zgodaj popoldne bo v sklopu noči knjige potekalo gimnazijsko šahovsko prvenstvo, v poznih nočnih urah pa še turnir v taroku, družabnih igrah, ki od posameznika zahtevata določen intelektualni napor.

Šolska vrata bodo ves večer odprta tudi za zunanje goste in obiskovalce. Knjižno obarvani program se bo začel ob 17. uri:

17.00 – Žižek proti Petersonu (čitalnica), bralni maraton, knjižni pogovori, knjižni bazar

19.00 – Literarni večer z Noro Nadjarian (atrij, s pesnico in pisateljico se bo v angleščini pogovarjala Breda Biščak)

20.40 – Knjižna restavracija Pod zvezdami, degustacija knjižnih novosti (šolska knjižnica)

21.30 – GIMNM KANT (šolska knjižnica)

22.30 – Kamišibaj (atrij, pripovedujeta Tatjana in Enja Grabrijan)

Vabljeni!

nazaj