vodilna slika

Bavški Grintavec - 2347 m

dne 18. 07. 2020, 05:00

Lokacija: OŠ Bršljin

Organizator: Pohodniško društvo Novo mesto

Ljubitelje visokogorja tudi tokrat skupaj z Mestno občino Novo mesto, ki podpira našo dejavnost vabim v Posočje na mogočno goro Bavški Grintavec. Goro ki se strmo dviga nad dolinami Bavšice, Zadnje Trente in Soče. Vsi pristopi na vrh so dolgi in večinoma tudi zahtevni. Ker v bližini ni višjih vrhov, se ponaša tudi lepim razgledom na osrednje in zahodne Julijske Alpe. Najlepši pa je pogled na bližnji Jalovec, ki se strmo dviga nad Zadnjo Trento.

 

ODHOD:

Dobimo se pri OŠ Bršljin v soboto  18.7., ob 5. uri.

 

TURA:

Našo turo bomo začeli v Zadnji Trenti. Sprva nas bo pot vodila po suhi strugi, nato pa se bomo začeli dvigovati proti planini Zapotok. S planine bomo nadaljevali skozi gozdiček, nato pa po travnatih pobočjih, ki bodo postopoma prešla v melišča in skalnati del poti. Tako bomo prispeli na sedlo Kanja. Od sedla naprej nas bo čakal zelo zahteven del poti, ki je po večini zavarovan z jeklenicami, v pomoč pa nam bodo tudi skobe. Vršni del poti pa bo malo manj strm in krušljiv. Po počitku se bomo vrnili na izhodišče, tehnično najtežji del poti pa bomo zamenjali z za spoznanje lažjo varianto. Tokrat gre za celodnevno, tehnično zelo zahtevno turo z 9 – 10 urami hoje in slabih 1500 metri višinske razlike.

 

 

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah.

 

 

OPREMA:

Potrebovali boste popolno planinsko opremo za visokogorje, tudi plezalni trojček (čelada, pas in samovarovalni komplet). Vsekakor so potrebni tudi viski planinski čevlji. Priporočam tudi pohodne palice, rezervno perilo in zaščito proti soncu.

 

 

HRANA:

Na poti ne bo možno dobit hrane in pijače, zato bo oboje potrebno imeti v nahrbtniku.

 

 

CENA: 

Za člane Pohodniškega društva Novo mesto je 25€.

Za ne člane Pohodniškega društva Novo mesto je 30€.

 

 

PRIJAVE:

Prijave do četrtka, 16. julija 2020, do 20. ure, oziroma do zasedenosti mest na:                                   

Martin Luzar martin.luzar64@gmail.com ali 041 800 876.

 

VODENJE:

vodja bom Martin Luzar, vodnik PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto.

 

 

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE.

 

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil Martin Luzar

nazaj