jakasuln_muzejski__1_.jpg

Premiera: Kresno mesto

dne 03. 09. 2021, 20:00

Lokacija: Glavni trg

Organizator: Folklorno društvo Kres

3. septembra se na novomeškem Glavnem trgu obeta slavje posvečeno 45 letom dela Folklornega društva Kres. Za razliko od preteklih obletnic, ki jih je društvo vselej proslavilo z odmevnimi odrskimi postavitvami, bo tokratno obeležilo z dvema novima ustvarjalnima mejnikoma: dokumentarnim filmom Kresno mesto in videospotom Dekle na vrtu. Izdelava filma ter videa je bila za članice in člane društva nujna in pomembna odločitev, saj je organizacija živih dogodkov zaradi pandemije nadvse negotova, hkrati pa omenjena projekta predstavljata vzpostavitev novih vezi s publiko, ki sta ji blizu ljudska glasba in ples.

Premierna predstavitev nastalih umetniških del bo v petek, 3. septembra 2021, ob 20. uri na novomeškem Glavnem trgu. Vstop na prireditev bo prost.

jernejkokol_glavnitrg (1)

DOKUMENTARNI FILM KRESNO MESTO

V 52 minutah filma se lahko sprehodimo skozi ključne mejnike v razvoju Folklornega društva Kres: od prvih nastopov, rekonstrukcije dolenjskih pripadnostnih kostumov iz različnih  zgodovinskih obdobji, udeleževanj na različnih mednarodnih festivalih po vsem svetu, družinskih zgodb, ki so se skozi leta kresovega obstoja spletle med člani društva in različnih anekdot, hkrati pa film ovrednoti Kresov prispevek k ohranjanju slovenske ljudske zapuščine.  V filmu je uporabljen dragoceni arhivski material, med drugim tudi redko videni posnetki iz filma Pomlad v Beli Krajini, ki ga je leta 1952 posnel Metod Badjura, pred kamero pa se zvrstijo tudi številni sogovorniki, od Kresovk in Kresovcev vseh generacij, do največjih imen na področju slovenskega ljudskega plesa - Mirko Ramovš in dr. Bojan Knific ter največje poznavalke pripadnostnih kostumov  na Slovenskem, dr. Marija Makarovič.

Avtorska ekipa

Scenarij: Erika Blažič, Anuša Gaši, Klara Golić, Andrej Kovačič in Branka Moškon

Producent: Jurij Moškon

Snemalci: Jernej Auguštin, Erazem Gliha, Matjaž Mrak, David Potočar

Montažer in kolorist: Jurij Moškon

Oblikovalec zvoka: Vjekoslav Mikez

VIDEOSPOT DEKLE NA VRTU

Člani Folklornega društvo Kres smo ob našem jubileju prvič posneli tudi lastno priredbo ljudske skladbe. Priredba skladbe Dekle na vrtu je s svojo novo preobleko ter čudovito zgodbo mladega novomeškega para hkrati tudi  svojevrsten poklon Novemu mestu.

Zgodba se odvija na prepoznavnih in ikoničnih lokacijah novomeške občine (Trška gora, Glavni trg, Muzejski vrtovi, Župančičevo sprehajališče, reka Krka, most v Ragov log, domačija Pie in Pina Mlakarja), s čimer želimo izkazati močno vez med Kresom in mestom, ki mu pripadamo. V videu so sodelovali tudi nekateri bolj znani obrazi Novega mesta: župan mag. Gregor Macedoni, televizijski voditelj Jani Muhič, vsestranski kreativec Sašo Đukić in slikar Jože Kotar.  

Gre za enega prvih pravih videospotov, ki je v celoti nastal pod okriljem  folklorne skupine in bo zagotovo obveljal za dober pokazatelj nove smeri, po kateri bomo poustvarjalci ljudske umetnosti v prihodnje lahko nagovarjali širšo javnost in utrjevali vedenje o naši kulturni zapuščini.

Avtorska ekipa

Avtorji glasbene priredbe: Vokalna skupina Folklornega društva Kres Li-La, Marko Pezdirc

Glasbeni producent: Marko Pezdirc, Studio Metulj Novo mesto

Scenarij in režija videospota: Anuša Gaši

Snemalci: Jernej Auguštin, Erazem Gliha, Matjaž Mrak, David Potočar

Montažer: Jurij Moškon

KRESOV KOLEDAR ZA LETO 2022

Na snemanju videospota in dokumentarnega filma smo posneli tudi avtorske fotografije, ki združujejo dvoje: bogastvo Kresove kostumske zakladnice in najlepše lokacije Novega mesta. Iz posnetih fotografij je nastal tudi prvi Kresov koledar, za katerega se nadejamo, da bo med  ljubitelji našega društva in Novega mesta požel dovolj veliko zanimanje. Javnosti ga bomo ga bomo prvič predstavili že na premieri našega dokumentarnega filma ter videospota, 3.9.2021 na novomeškem Glavnem trgu, zanj pa bomo zbirale le (prepotrebne) prostovoljne prispevke, s pomočjo katerih bomo pokrili visoke produkcijske stroške vseh elementov praznovanja naše 45-letnice.

Avtorska ekipa

Ideja: Anuša Gaši

Fotografije: Jaka Šuln in Jernej Kokol

Grafično oblikovanje: Jaka Šuln

nazaj