vodilna slika

Skrita literarna dediščina Dolenjske in Bele krajine

dne 23. 09. 2021, 18:00

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Organizator: Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine

Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine vabi na pogovorni večer ob izidu nove knjige iz zbirke Skrita literarna dediščina Dolenjske in Bele krajine, ki bo v četrtek, 23. 9. 2021, ob 18. uri v prireditvenem atriju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.   

Za tretjo knjigo zbirke so v društvu izbrali Tavčarjevo noveleto Otok in Struga. Ivan Tavčar (1851-1923), ki se je dve leti šolal tudi na novomeški gimnaziji, je pripoved verjetno zasnoval pri stricu, župniku na Raki. Okoli gradov Otočec in Struga je spletel izmišljeno ljubezensko zgodbo med predstavnikoma sprtih družin, ki se za razliko od zgodbe Romea in Julije srečno konča.

Delo je z ilustracijami obogatila Vida Cizel, izčrpno spremno besedo pa je napisal dr. Miran Hladnik, redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.   Avtor spremne besede bo tudi gost pogovornega večera, ki ga bo vodila Neža Cerinšek.  

Ob bližajočem se dnevu jezikov (26. 9.) bo prireditev pospremila tudi razstava plakatov z lanskoletnega plakatnega natečaja  SdDBk Slovenščina - moj, tvoj, vaš jezik.  

 Prisrčno vabljeni!

 

nazaj