vodilna slika

POHOD NA VELIKI DRAŠKI VRH

dne 16. 04. 2023, 04:30

Lokacija: VELIKI DRAŠKI VRH

Organizator: PD Krka Novo mesto

Rudno Polje (1347 m) -  Veliki Draški vrh (2243 m) čez  Jezerce in Studorski preval

v nedeljo, 16. 4. 2023

Veliki Draški vrh je 2234 m visoka gora, ki se nahaja direktno nad dolino Krma. Na njegovi južni strani sta Studorski preval in Ablanca, vzhodno Mali Draški vrh in Viševnik in zahodno Tosc. Gora nudi zelo lep razgled na Triglav, Rjavino, Kanjavec in druge okoliške gore. Proti jugu se odpirajo razgledi na Pokljuko in venec Spodnjih Bohinjskih gora. Proti vzhodu se vidi vse do Karavank in prostrano Savsko ravan.

 

ODHOD:

 

 

TURA:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POVRATEK:

 

OPREMA:

 

 

HRANA IN PIJAČA:

 

CENA:

 

PRIJAVE IN INFORMACIJE:

 

 

 

 

VODENJE:

Ob 4.30 uri s postajališča  pri Tušu. S prevoznimi sredstvi (osebni avti) se bomo odpeljali proti Pokljuki, kjer bomo na Rudnem Polju pustili avtomobile.

 

Turo bomo začeli proti jezercem in v smeri Studorskega prevala, s katerega se nam odpre lep razgled na Bohinjsko stran. S Studorskega prevala nadaljujemo desno (levo Ablanca, naravnost Vodnikov dom) po sprva zložni poti, ki se vzpenja in nekoliko naprej zavije v levo ter se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah nadaljnje hoje nas pot pripelje pod kratek, a precej strm skalnat skok, ki je poleg nevarnosti zdrsa, izpostavljen tudi padajočemu kamenju. Višje se pot položi in preide na zelo razgleden greben. Pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Spodnje Bohinjske in tudi ostale bohinjske gore, pa se malo pod vrhom ponovno prične strmeje vzpenjati. Pot naprej se vzpne čez kratko in strmo kamnito pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.

Pot bo zaradi snega zahtevna in je primerna samo za izkušene in dobro pripravljene planince.

 

Domov se bomo vrnili v večernih  urah.

 

Potrebovali boste dobro obutev - visok čevelj, primerna oblačila glede na vremensko napoved.  Obvezne dereze (ne derezice), cepin in čelada.

 

Hrana in pijača iz nahrbtnika.

 

 

Stroški prevoza se porazdelijo po avtomobilih (poravnate pri šoferju)

 

Najkasneje do četrtka, 13. 04. 2023

* po elektronski pošti nejabbele@gmail.com zraven pripišite vašo tel. številko

* na GSM 040 / 202 941 – Andreja 

 

Pohod bova vodila Andreja in Matej  ter vodniki PD Krka Novo mesto.

 

     

Pojdimo skupaj varno v gore!

Za Planinsko društvo Krka Novo mesto pripravila Andreja.

 

 

 

 

nazaj