tk-darja-nm.jpg

ŽUR VSEH KULTUR (kulturinarika)

dne 16. 06. 2023, 17:00

Lokacija: Glavni trg (v primeru dežja: Supernova Novo mesto, bivša Qlandia)

Organizator: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

kulturinarika

ŽUR VSEH KULTUR

17.00-20.00 | Glavni trg (v primeru dežja: Supernova Novo mesto, bivša Qlandia)

Vrhunec festivala predstavlja Žur vseh kultur, ki vam med drugim ponuja kuhinje sveta in pester kulturni program. Na pisanem zaključku Tedna kultur se bodo s kulinariko, glasbo in plesom predstavile kulture, ki že leta bogatijo življenje Novega mesta, od bošnjaške, srbske, hrvaške in albanske do venezuelske, ukrajinske ipd. Za vrhunski glasbeni zaključek pa bodo med drugimi poskrbeli tolkalna skupina Muvaruvagruva, Špela Cesar, Talia in Jernej Zoran, Bort Ross in Tretji kanu.

Vstopnine ni.

Vljudno vabljeni!

TEDEN KULTUR

ŽUR VSEH KULTUR

 www.tedenkultur.com


Ostali program Festivala Teden kultur 2023

Odrasli

ponedeljek, 12. junij

delavnica latinskoameriških plesov
SOLO LATINO mentorica Daniela Hočevar 18.30-20.00 | JSKD (Kulturni center Janeza Trdine)

Bi se radi naučili latinskoameriških plesov? Na delavnici Solo latino se bomo učili salso, bachato, merengue, cumbio, kizombo, cha cha cha, salsaton in reggaeton. Ne potrebujete plesnega partnerja! Solo latino je kombinacija vseh najbolj priljubljenih latino plesov. Sestavili bomo enostavne kombinacije korakov in gibov ter pustili telesu in duši, da uživata v ritmu latinskoameriške glasbe.

 

torek, 13. junij

ŽIVA KNJIŽNICA

9.00-13.00 | atrij Hiše kulinarike, Glavni trg (v primeru dežja: banketna dvorana Hiše kulinarike)

Živa knjižnica je podobna običajni knjižnici, le da so 'knjige' v njej ljudje z (ne)navadnimi usodami in osebnimi okoliščinami. Za 30-minutni klepet si lahko 'izposodite' osebo, ki dela z odvisniki, veganko, prostovoljko in spremljevalko žalujočih in umirajočih, geja kristjana in teologa, begunca iz Ukrajine, osebo, ki je izgubila vid… in preverite, kaj drži in kaj ne.

 

 

sreda, 14. junij

plesno-glasbeni večer

LA PLACE. Variacije na Telo, Ritem, Glas

Kolektiv Diaspora & Harmelogic

20.00 | Galerija Dolenjskega muzeja

Trg (La Place) je preizpraševanje odnosov, ki se vzpostavljajo med posamezniki, med kulturami, med preteklostjo in sedanjostjo. Je izraz našega upanja po združitvi in razumevanju raznolikosti. Dalanda Diallo in Maša Kagao Knez sta avtorici predstave, ki ob glasbi dua Harmelogic (Kristijan Korat in Damir Mazrek) ter petju Irene Yebuah Tiran in Leticie Slapnik Yebuah vzbuja razmišljanje o moči sodelovanja skozi plesne gibe Željka Božića, Dalande Diallo, Mihe Furlana, Jana Marolta in Maše Kagao Knez
 

četrtek, 15. junij

koncert

PROJEKT SEVDAH: AIDA ČORBADŽIĆ IN DUO ARITMIJA
20.00 | Muzejski vrtovi (v primeru dežja: Galerija Dolenjskega muzeja)

Kitarski duo Aritmija in prvakinja sarajevske opere Aida Čorbadžić imajo že dolgo zgodovino sodelovanja, tokrat pa se bodo prvič predstavili s celovečernim programom sevdalink! Poleg sevdalink v avtorskih aranžmajih glasbenikov, ki vpletajo elemete različnih glasbenih zvrsti, kot so rock, flamenco in jazz, bomo lahko slišali tudi avtorske skladbe z zadnjega albuma dua Aritmija, ustvarjene v world music stilu, ki prepleta zgoraj omenjene stile z izročilom balkanske ljudske glasbe.

 

Otroci

 

ponedeljek, 12. junij

likovna delavnica (risanje in slikanje)

S ČRKO IN SLIKO ENAKI IN RAZLIČNI

mentorica Leja Gornik

15.15-16.15 | Atelje JSKD (Kulturni center Janeza Trdine)

 

likovna delavnica (akvarel)

PRELIVAMO OBČUTJA, DIHAMO ISTI ZRAK
mentorica Leja Gornik

16.30-18.00 | Atelje JSKD (Kulturni center Janeza Trdine)

 

sreda, 14. junij

ulična animacija

KOLUMBIJSKI RITMI

Camilo Acosta Mendoza

18.00 | Muzejski vrtovi (v primeru dežja: Atrij Dolenjskega muzeja)

Ste za glasbeno popotovanje po Južni Ameriki? Camilo je v Sloveniji živeči Kolumbijec, ki se ukvarja predvsem s klovnovstvom in plesom. Ozračje bo ogrel s svojo glasbeno skrinjico, iz katere žubori južnoameriška glasba, in vas popeljal skozi ritme cumbie (Kolumbija), zambe (Brazilija) in tanga (Argentina). Vabljeni na žongliranje, metanje na koš in ples – v družbi klovna Camila!

 

četrtek, 15. junij

lutkovna predstava

TRI SLOVENSKE LJUDSKE PRAVLJICE

Mokre tačke

18.00 | Muzejski vrtovi (v primeru dežja: Atrij Dolenjskega muzeja)

Komaj zvezde zdrsnejo za goro, mož poljubi ženo in otroka ter se odpravi na delo. Njegova stezica vijuga med tremi slovenskimi ljudskimi pravljicami, v katerih se srečamo z zvito lisico in lahkomiselnim volkom, s strašno Grdino ter hvaležnim medvedom. Tu pa tam nam pot prekrižata še sladki, gladki, debeli, navihani hruškici. Predstava je ozaljšana s pesmimi in drugimi malimi modrostmi ljudskega izročila ter je primerna za otroke od drugega leta starosti dalje. Trajanje: 35 min

 

petek, 16. junij

otroški meni

'ŽUL VSEH KULTUL'

17.00 – 20.00 | Glavni trg (v primeru dežja: Supernova Novo mesto, bivša Qlandia)

Naj vaše otroke prevzamejo ritmi salse, zumbe in kóla. Naj se v petkovem čarobnem popoldnevu spremenijo v Batmana, lisičko ali princeso. Za vse to bosta poskrbela mini plesni tečaj in poslikava obraza, za ostale čarovnije pa bodo še ustvarjalna delavnica, doživetja na stojnicah in, seveda, kup sladkarij.

 

Vljudno vabljeni!

Organizator: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto
Sofinancerji: Mestna občina Novo mesto, Krka, d.d. Novo mesto, Ministrstvo za kulturo, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Soorganizatorji: Dolenjski muzej Novo mesto, Supernova Novo mesto, Zavod Boter

 

 

nazaj