vodilna slika

Tudi v prihodnjem letu številna dela na cestnem omrežju

datum: 29. 11. 2011

V letu 2011 obnovljene Smrečnikova in Koštialova ulica ter Ljubljanska cesta.

Danes dopoldne je župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič na novinarski konferenci predstavil pridobitve na cestnem omrežju na območju mestne občine v letu 2011. Na novinarski konferenci sta sodelovala tudi predstavnika izvajalcev Marjan Pezdirc (CGP, d. d.) ter Marjan Skube (Malkom, d. o. o.).

 

 

OBNOVA KOŠTIALOVE ULICE
Ulico smo obnovili v dolžini okoli 300 m, in sicer od hišne številke 1 do 9 ter popolno rekonstruirali in obnovili komunalno, energetsko in telefonsko-komunikacijsko infrastrukturo.
Prav zaradi posebnih zaščitnih del na 150 m medkrajevnega optičnega kabla Telekoma Slovenije, ki poteka vzdolž ulice, so se dela nekoliko podražila (16.655,50 evrov).

Z izvajalcem CGP, d. d., Novo mesto je Mestna občina Novo mesto sklenila pogodbo ter aneks v skupni višini 367.360,11 evrov (z DDV-jem ter upoštevanim 24 % komercialnim popustom). Strošek gradbenega nadzora je bil 2.970,00 evrov (z DDV-jem), strošek izvedbe varstva pri delu pa 1.104,00 evrov (z DDV-jem).

Pri začetku del je šlo za upravičeno zamudo, saj izvedba po prvotni projektni dokumentaciji ni bila varna - šlo je za problematiko izvedbe pločnika na strmi brežini z neenakomerno in problematično sestavo tal, pod katero poteka zelo prometna Seidlova cesta.
Izvajalec je brez posebnih stroškov na skoraj celotni dolžini trase na novo projektiral močan oporni zid ter zastavljena dela kvalitetno in varno pripeljal h koncu.

 

OBNOVA SMREČNIKOVE ULICE
Obnovili smo del Smrečnikove ulice v Šmihelu, in sicer od priključka na Šmihelsko cesto do vrtnarije Gozdnega gospodarstva (GG) Novo mesto.
Izvajalec je bilo podjetje Malkom, d. o. o., ob nenehnem projektantskem nadzoru podjetja K.A.B., d. o.,o. iz Novega mesta.
Pogodbena vrednost je bila 191.560,00 evrov (brez DDV-ja in ob upoštevanju 28 % komercialnega popusta, vrednost aneksa k pogodbi pa je bil 48.512,16 evrov (brez DDV-ja). Aneks k pogodbi smo sklenili zaradi nepredvidenih del, ki so nastala ob izkopih za nov nosilni sloj ceste. Na dveh mestih na dolžini okoli 2 x 30 m je kontrola geologa razkrila zelo slab nosilni teren (tla), in sicer glino pri župnišču ter nestabilni vodonosni material ob vrtnariji v dolini. V dolini so pod staro cesto še našli ostanke mostička (verjetno nekoč nad meandrom Težke vode), ki jih je bilo potrebno odstraniti.

V sklopu projekta je bila popolnoma obnovljena infrastruktura ter položena nova napeljava lokalnega plinovoda v investiciji podjetja Istrabenz plini, d. o. o., in toplovod v investiciji GG Novo mesto. Urejen je še pločnik z javno razsvetljavo.

Na novo so urejeni dovozi in dostopi do vseh objektov, še posebej do cerkvenih ter poglobljeno prečkanje srednje napetostnega elektro kabla. Na novo so izvedeni oporni zidovi ob cesti.
Pri župnišču se je ob odstranitvi slabih glinenih tal pri gradnji nosilne konstrukcije ceste porušil iz kamna zložen oporni zid, zato je izvajalec zgradil novega armirano betonskega (14.188,60 evrov brez DDV).

 

REKONSTRUKCIJA LJUBLJANSKE CESTE
Investitorja sta Mestna občina Novo mesto in DARS. Mestna občina je vložila zemljišča (odkupi) in približno 20 % sredstev za gradnjo, celotna investicija naj bi stala približno 4,5 milijona evrov.
Dela na Ljubljanski cesti so tekla od 2006, izvajalec je bil CGP, d. d., iz Novega mesta. Posebnosti pri gradnji ni bilo, so pa bili posamični zapleti pri odkupih zemljišč.

Novogradnja je obsegala 560 m dolžine. Na trasi smo zgradili obojestranske kolesarske steze, pločnike in avtobusna postajališča kot tudi zavetišča za čakajoče na avtobus. Postavili smo javno razsvetljavo in tudi vse HVO - protihrupne ograje po projektu (tudi v krožnem križišču). Izvedli smo še pasivno zaščito - zamenjava oken na stanovanjskih objektih.

V času gradnje je bilo nekaj zapor ceste zaradi vgradnje komunalnih vodov in prevezav na staro cesto. Krajani so zelo zadovoljni s pridobitvijo, saj so po več desetletjih dobili predvsem tako želen pločnik za varno pot v šolo otrok in ostalih.
V prihodnjem letu bomo na Tržiški ulici izvedli nekaj korekcij uvozov do stanovanjskih hiš, meteorno kanalizacijo in v končni fazi cesto zaprli za promet iz smeri krožnega križišča. Dovoz bo z nove ceste na severni strani.

 

PREDVIDENA POMEMNEJŠA DELA NA CESTNI INFRASTRUKTURI V LETU 2012
V letu 2012 predvidevamo:
- rekonstrukcijo državne ceste skozi naselje Ratež (od gostilne Mrak do križišča za Brusnice). Predvidena je gradnja mostu ter rekonstrukcija ceste z izgradnjo hodnikov za pešce in izgradnja javne razsvetljave. Vrednost projekta je 1.300.000 EUR. Predvideni delež financiranja države (DRSC) je 300.000 EUR.
- rekonstrukcijo Kandijske ceste (državna cesta), ki je predvidena ob izgradnji novega kanala za fekalno kanalizacijo. Gre za odsek od križišča pri TPV-ju oziroma od starega uvoza v REVOZ do mostu čez Težko vodo. Ocenjena vrednost projekta znaša 1.200.000 EUR. Predvideni znesek financiranja države je 600.000 EUR.
- rekonstrukcijo državne ceste skozi naselje Birčna vas. Predvidena je rekonstrukcija z izgradnjo pločnikov ter vse ostale infrastrukture (javna razsvetljava, telekomunikacije, komunalni vodi). Ocenjena vrednost projekta znaša 1.500.000 EUR. V predlogu proračuna za leto 2012 je predvidenih 300.000 EUR. Projekt v celoti financira MONM.
- rekonstrukcijo lokalne ceste na odseku križišče v Brusnicah - Leskovec- Deponija Cerod. Predvidena je izgradnja mostu pri župnišču v Brusnicah in rekonstrukcija ceste od Leskovca do uvoza v deponijo Leskovec. Ocenjena vrednost projekta znaša 300.000 EUR in ga v celoti financira MONM.

nazaj