vodilna slika

Projekt Knjige gradijo mostove Novemu mestu prinaša 52 književnih del ruske književnosti

datum: 17. 07. 2012

Slovesni dogodek s predajo knjig bo v petek, 20. 7., ob 20-ih na Glavnem trgu.

V Knjigarni Goga je danes dopoldne potekala novinarska konferenca, na kateri so podžupanja mag. Mojca Špec Potočar, vodja Urada za kulturo, zdravstvo in socialo Mateja Jerič ter direktor Založbe Goga Mitja Ličen predstavili projekt Knjige gradijo mostove.

Vseruska državna knjižnica za tujo literaturo M. I. Rudomino iz Moskve v okviru tega projekta Novemu mestu podarja 52 ruskih književnih del, prevedenih v enega izmed evropskih jezikov. Slovesna predaja knjig bo ta petek, 20. julija 2012, ob 20. uri na Glavnem trgu pred Knjigarno Goga.

Kot je poudarila podžupanja, smo skupaj z Rusko federacijo v zelo kratkem času uspeli sodelovati v dveh projektih. Kot vemo, smo junija postavili skulpturo Leona Štuklja, ki jo je Novemu mestu podarila ruska kiparka Stanislava Kalinina. Projekt Knjige gradijo mostove pa se je rodil ravno takrat. Dodala je, da je bilo realizaciji projekta smiselno povabiti tudi domačo Založbo Goga, saj zanje prav ta projekt pomeni nov izziv in novo priložnost.

Mateja Jerič je v nadaljevanju pojasnila, da bodo omenjene knjige občanom eno leto na voljo v Knjigarni Goga, nato pa jih bo mestna občina podarila knjižnicam novomeških srednjih šol. Kot je še povedala, si mestna občina želi, da bi sodelovanje Novega mesta z Rusijo okrepili tudi na drugih področjih (kulturnem, športnem...). Dodala je, s tem dogodkom še dodatno obeležujemo leto EPK 2012.

Ob koncu je Mitja Ličen poudaril, da Založba Goga pri tem projektu uspešno združuje dve usmeritvi, ki ju založba sicer zasleduje od svoje ustanovitve naprej - tesno sodelovanje z lokalno skupnostjo in mednarodno udejstvovanje. Po njegovih besedah se založba na mednarodnem področju že sedaj ukvarja s prevajanjem sodobne literature, promocijo slovenskih avtorjev v tujini in organizacijo rezidenc za pisatelje.

 

nazaj