vodilna slika

Župan Muhič ter minister za kmetijstvo in okolje Židan podpisala pogodbo o sofinanciranju CeROD-a II

datum: 25. 04. 2014

Center mora biti zgrajen do konca leta 2015.

Po dolgem čakanju dolenjskih, belokranjskih ter posavskih županov in današnjem usklajevanju sta župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič ter minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan le podpisala pogodbo o sofinanciranju projektiranja in izvedbe gradbenih del za projekt Regijski center za ravnanje z odpadki Dolenjske – II. faza, ki bo delno podprt tudi s sredstvi Kohezijskega sklada ter Republike Slovenije. Center naj bi bil tako končan konec leta 2015.

 

Alojzij Muhič, župan Mestne občine Novo mesto kot nosilke projekta, je pogodbo podpisal v imenu vseh 15 občin družbenic (Mestne občine Novo mesto ter občin Šentjernej, Žužemberk, Dolenjske Toplice, Škocjan, Mirna Peč, Šmarješke Toplice, Straža, Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Črnomelj, Metlika in Semič). Spomnimo, da je Regijski center za ravnanje z odpadki Dolenjske – II. faza nadgradnja in modernizacija obstoječega sistema obdelave odpadkov CeROD - I. faza. S tem projektom bi za nadaljnjih 30 let rešili problematiko predelave in ustreznega odlaganja odpadkov za več kot 160.000 prebivalcev na območju Dolenjske in Posavske regije ter Bele krajine. Poleg tega projekt zmanjšuje izpuste plinov (toplogredni plini in plini neprijetnih vonjav), omogoča pridobivanje sekundarnih energentov, zmanjšuje obremenjevanje voda in omogoča optimalno rabo razpoložljivih odlagalnih površin.

 

Projekt obsega izgradnjo čistilne naprave za izcedne vode, izgradnjo objektov za mehansko-biološko obdelavo odpadkov (MBO), izgradnjo infrastrukture za izrabo odlagališčnega plina za proizvodnjo električne energije, zunanjo in prometno ureditev ter vzpostavitev centralnega informacijskega sistema. Pogodbena vrednost za projektiranje in izgradnjo projekta po izvajalski pogodbi je slabih 31,1 milijona evrov z vključenim DDV. Po pogodbi, ki sta jo župan in minister podpisala danes, lahko Mestna občina Novo mesto iz naslova Kohezijskega sklada počrpa dobrih 17,8 milijona evrov ter 3,1 milijona evrov državnih sredstev, torej skupaj dobrih 20,9 milijona evrov. Preostanek pa bodo v projekt vložile občine družbenice.

 

nazaj