vodilna slika

10. novomeški likovni dnevi

datum: 07. 05. 2014

Otvoritev razstave del sedmih avtorjev bo 21. junija v Jakčevem domu.

V ponedeljek, 5. maja, so se v novomeškem Jakčevem domu začeli zdaj že 10. novomeški likovni dnevi pod vodstvom domačina Janka Orača ter ob strokovni pomoči Jasne Kocuvan, ki bodo trajali do petka, 9. maja.

Udeleženci letošnje mednarodne kolonije so Ivan Balažević (Novi Vinodolski, Hrvaška), Jana Dolenc (Kamno), Črtomir Frelih (Radomlje), Jožica Medle (Šentjernej), Vojko Pogačar (Maribor), Aleš Sedmak (Šmarje) in Apolonija Simon (Ljubljana). Avtorji bodo, kot je to že v navadi, darovali po eno delo Mestni občini Novo mesto, ki je doslej na ta način ustvarila zbirko kar 73 del 66 ustvarjalcev. Letošnjo kolonijo bo obogatilo predavanje o barvah, ki bo v sredo, 7. 5. 2014, ob 18. uri v predavalnici Dolenjskega muzeja v Novem mestu, četrtek, 8. 5., pa je namenjen tudi obiskovalcem, ki se želijo seznaniti z ustvarjanjem udeležencev in se z njimi tudi osebno srečati. Otvoritev razstave 10. novomeških likovnih dni bo 21. junija v Jakčevem domu.

 

014 splet.jpg

 

 

O avtorjih:

Ivan Balaževič se je rodil leta 1949 v Tavankutu. Leta 1972 je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu pri profesorju Marijanu Detoniju. Živi kot svobodni umetnik in se poleg slikarstva ukvarja še s scenografijo, ilustracijo in grafičnim oblikovanjem. Kot član Hrvaškega društva likovnih umetnikov je pripravil vrsto samostojnih razstav doma in po svetu ter se udeležil številnih skupinskih razstav. Živi in ustvarja v Novem Vinodolskem.

 

Akademska slikarka Jana Dolenc se je rodila leta 1964 v Ljubljani. Leta 1988 je diplomirala na akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Metki Krašovec. Po diplomi je v Tolminu vodila tečaje za likovne amaterje in eno šolsko leto poučevala likovno vzgojo v osnovni šoli Tolmin. Od tedaj ima status samostojne umetnice. Jana Dolenc se ukvarja z različnimi slikarskimi tehnikami, tako s krajinarstvom kot s figuraliko in portretiranjem, posveča se tudi knjižni ilustraciji ter dekorativni umetnosti. Svoja dela je razstavljala na številnih samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini, ilustrirala je 17 knjig. Kar nekaj od teh o slovenski oblačilni kulturi, pri čemer je sodelovala s priznano etnologinjo Marijo Makarovič. Ukvarja se tudi z dekorativnimi stenskimi poslikavami in poslikavami stekla.

 

Črtomir Frelih je bil rojen leta 1960 v Nomenju. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je leta 1985 diplomiral na Oddelku za grafiko pri prof. Zvestu Apolloniju, specialistični študij grafike pa zaključil leta 1990 pri profesorjih Zvestu Apolloniju in Branku Suhyju. Na ALU v Ljubljani je leta 1997 končal magisterij znanosti s področja likovne didaktike. Je izredni profesor za risanje in grafiko na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani in avtor številnih člankov s področja likovne umetnosti, teorije in didaktike. Imel je preko osemdeset samostojnih razstav, sodeloval je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Prejel je več nagrad in priznanj, med drugim leta 1988 tudi Prešernovo nagrado Gorenjske. Je (so)avtor pomembnih umetniških projektov. V letih 1995/1996 je bil vodja mednarodnega projekta INTART v Bohinju Pokrajina in njena podoba, leta 2000 avtor koncepta in vodja projekta Ilustratorske delavnice in knjige Bohinjske pravljice, je soustanovitelj strokovne revije Likovna vzgoja, leta 2007 je avtor Spomenika bohinjskemu vremenu v Bohinjski Bistrici, 2009 pa soavtor projekta Risba na slovenskem 1940-2009 v Mestni galeriji Ljubljana. Redno se udeležuje pomembnih mednarodnih selekcioniranih razstav risbe in grafike. Živi in ustvarja v Radomljah in Bohinju.

 

Jožica Medle se je rodila leta 1959 v Novem mestu. Končala je šolo za oblikovanje in diplomirala na šoli za risanje in slikanje – visoki strokovni šoli v Ljubljani. Znanje likovnega ustvarjanja prenaša na dijake srednjih šol v Novem mestu. Ukvarja se s slikarstvom, z grafiko in oblikovanjem. Kot svobodna likovna ustvarjalka živi in ustvarja v Šentjerneju.

 

Aleš Sedmak se je rodil leta 1952 v Postojni. 1972. leta je maturiral na Šoli za oblikovanje v Ljubljani. Med letoma 1972 in 1976 je študiral na Akademiji za likovno umetnost (ALU), na Oddelku za slikarstvo, pri prof. Janezu Berniku in prof. Andreju Jemcu. Poleti 1976 je bil štiri mesece na študijskem potovanju v ZDA. Leta 1980 je diplomiral na ALU v Ljubljani pri prof. Andreju Jemcu. Od leta 1983 ima status svobodnega likovnega umetnika. Od 1983 do 1987 je bil predsednik Društva likovnih umetnikov slovenske obale (DLUSO). Med drugim je leta 1987 ustanovil galerijo Insula, galerijo primorskih likovnih ustvarjalcev, v Izoli. Od leta 1987 deluje tudi kot grafični oblikovalec in ilustrator. Do leta 2012 je ilustriral več kot 100 poljudnoznanstvenih knjig. Oblikoval je tudi serijo znamk za Pošto Slovenije (Slovenske avtohtone vinske trte, 2000, Jalovec, 2002). Dela tudi kot pedagog. Kot mentor za ilustracijo sodeluje z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je vodja projekta Kaverljag, ki poteka že od leta 1998 v njegovem ateljeju. To so delavnice za študente likovnih akademij Evrope, na katerih se ukvarjajo predvsem z znanstveno ilustracijo. Poleg ljubljanske sodelujejo tudi evropske akademije, ki so vključene v program CEPUS (Central European Exchanging Programme for University Studies). Od leta 2011 je predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

 

Akademska slikarka Apolonija Simon, magistrica umetnosti, se je rodila leta 1967 v Brežicah. Leta 1985 se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost in leta 1989 prejela študentsko Prešernovo nagrado za dosežke v slikarstvu. Leta 1990 je diplomirala (pod mentorstvom prof. Andreja Jemca in prof. Jožefa Muhoviča) ter leta 1995 končala specialistični študij slikarstva (pod mentorstvom prof. Andreja Jemca, prof. Tomaža Brejca in prof. Marka Uršiča). V letih 1994 do 1997 je bila asistentka za risanje in slikanje pri prof. Andreju Jemcu na ALU v Ljubljani, od leta pa 1999 poučuje risanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo.

 

Slikar, grafik, oblikovalec Vojko Pogačar je rojen leta 1950 v Brežicah. Med srednjo šolo je fakultativno obiskoval atelje prof. Kuglerja, kjer se je srečal s prevodi del Kleeja in Kandinskega ter se tako spoznal z barvno teorijo, s katero se ukvarja še danes. Po končani brežiški gimnaziji se je odločil za študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1973 z odliko diplomiral pri prof. Maksimu Sedeju (Barvna teorija Paula Kleeja in njena aplikacija v slikarstvu). Kot izredni profesor deluje na dveh fakultetah v Mariboru: smer arhitektura in prostor na Fakulteti za gradbeništvo, oblikovanje in tekstilni materiali ter smer inženirsko oblikovanje, katere glavni snovalec je bil na Fakulteti za strojništvo.

 

 

nazaj