1.jpg

Mednarodna mladinska izmenjava YOUTO 2019

datum: 30. 08. 2019

Od 3. do 10. avgusta je potekala mednarodna mladinska izmenjava Mladi skupaj - Youth together v okviru evropskega projekta YOUTO, pri katerem sodelujemo na Mestni občini Novo mesto. Tokrat so se izmenjave v nemškem mestu Schkeuditz udeležili dijaki Šolskega centra Novo mesto iz Srednje elektro šole in tehniške gimnazije.

2

Mladinska izmenjava, ki poteka vsako leto v okviru projekta "Youth together" – Mladi skupaj, je vključevala 45 mladih iz 8 različnih držav, med 14 in 18 leti, ter 11 mladinskih vodij. Projekt pa je zlasti namenjen mladim z manj priložnostmi. Naši udeleženci so bili nad izmenjavo navdušeni in se domov vrnili polni novih znanj in prijateljstev. Bogat program je vključeval ogled mesta Leipzig, letališča, tovarne vozil BMW, astronomskega centra v Schkeuditzu, supanje in smučanje na vodi, kopanje, igranje odbojke, nogometa, družabne igre, bilijard, namizni nogomet ter med drugim delo s 3D – tiskalnikom. Z medsebojno predstavitvijo držav so mladi spoznali druge kulture in si širili obzorja. 

3

Glavne teme izmenjave so bile neformalno učenje, prostovoljsko delo, odgovorno in aktivno državljanstvo, spoznavanje begunske krize ter večja vključenost mladih v lokalno skupnost. Skozi aktivnosti izmenjave so udeleženci pridobili nove kompetence, zlasti pa socialne in družbene veščine za učinkovite medsebojne odnose in sodelovanje, spodbujanje lastne in medosebne kreativnosti, samozaupanje, pridobivali kulturno zavest in spoznavali druge kulture ter prevzemali aktivno vlogo in odgovornost pri reševanju problemov v svojem okolju. Projekt tako spodbuja mlade poleg razvijanja njihovih socialnih in družbenih kompetenc, k širjenju tolerance, strpnosti in solidarnosti. Metode uporabljene med mladinsko izmenjavo pa so vključevale predavanja z razpravami, delavnice, tečaje, raziskovanje okolice in izobraževalne igre.

4

Glavnina aktivnosti tako vključuje tematike o beguncih, prosilcev za azil, migrantih in človekovih pravicah. Kot dodana vrednost se imajo mladi priložnost spoznati, raziskati njihove osebne cilje in potenciale, pridobiti novo znanje in veščine, vsako leto spoznati drugo mesto in državo, se osebno spoznati s prosilci za azil in prostovoljci, ki delajo z begunci, ter preizkusiti različne načine in metode za ozaveščanje o teh tematikah in tako premostiti predsodke in stereotipe v naši družbi.

5

Mladinska izmenjava, ki je financirana iz evropskega programa Erasmus+ Mladi v akciji, je skupen projekt nemškega mesta Bühl in njegovih partnerskih mest: Občine Mattsee (Avstrija), Občine Mairie de Villefranche (Francija), mesta Schkeuditz (Nemčija), Občine Cantu (Italija), Občine Vilafranca del Penedès (Španija), mesta Calarasi (Moldavija), Občine Oslavany (Češka) ter naše občine v partnerstvu s Šolskim centrom Novo mesto. Na Mestni občini Novo mesto smo se v mrežo mest vključili leta 2016, ko so mladi iz Novega mesto sodelovali na mladinski izmenjavi v mestu Bühl.

Povezane novice

02. avgust

Udeleženci mladinske izmenjave Mladi skupaj ambasadorji Novega mesta v tujini

Podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler je v sredo, 2. avgusta, na Centru biotehnike in turizma Grm pozdravil udeležence mednarodne mladinske izmenjave Mladi skupaj, ki jo v partnerstvu z...

več >

nazaj