Nov-apt.jpg

Ob vrhuncu obletnice novomeške pomladi soareja za občane

datum: 23. 09. 2020

V ponedeljek, 21. septembra, so govorniki na novinarski konferenci ob vrhuncu praznovanja 100. obletnice novomeške pomladi predstavili osrednja dogodka tematskega leta, razstavo z naslovom Let novomeške pomladi, ki jo bodo odprli v soboto, 26. septembra, ob 17. uri v Dolenjskem muzeju Novo mesto, in soarejo z naslovom Nekaj dni v septembru Novo mesto 1920-2020, ki bo istega dne ob 19. uri uprizorjena na Kandijskem mostu. Ob predhodni prijavi bodo lahko občani dogodek spremljali neposredno z Glavnega trga, na gradu Grm pa bo na velikem platnu urejen prenos dogajanja. Za mimoidoče bo na voljo projekcija dogodka na pročeljih Knjižnice Mirana Jarca in Gimnazije Novo mesto, prenos v živo bo na voljo tudi na spletni strani 100pomladi.si.

Župan Gregor Macedoni je izpostavil, da tematsko leto posvečeno 100. obletnici novomeške pomladi ne tematizira zgolj preteklosti, temveč predstavlja tudi aktualno, sodobno produkcijo, ki nastaja v novomeški občini in vzpostavlja most med »takrat« in »danes«. Poudaril je, da Mestna občina Novo mesto že celotno leto prepaja letošnje dogodke z dogodkom iz leta 1920 in tako izpostavlja akterje novomeške pomladi, katerih velik pomen je dandanes jasno izražen tudi v imenih novomeških inštitucij.

Direktor Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto in predsednik organizacijskega odbora tematskega leta Luka Blažič je spregovoril o ozadju zahtevne organizacije množičnega dogodka ob 100. obletnici novomeške pomladi. Dogodek je namenjen vsem in v želji, da bi ga lahko spremljal vsak občan so rešitev za izvedbo našli v drobitvi prizorišč ter v prenosu v živo. Glavno dogajanje bo na Kandijskem mostu, kamor bo usmerjenih prek sedem kamer, s pomočjo katerih bodo soarejo predvajali v živo na ostalih prizoriščih. Prenos dogajanja bo urejen na gradu Grm, na Muzejskih vrtovih, na pročelju Knjižnice Mirana Jarca in pred Gimnazijo Novo mesto, občani pa si bodo lahko dogodek ob predhodni prijavi ogledali z Glavnega trga in na gradu Grm. Prenos v živo, ki ga bo režiral Klemen Dvornik,  bodo lahko gledalci spremljali tudi prek spletne strani 100pomladi.si in Facebooka. Blažič je poudaril, da bodo s tovrstno organizacijo dosegli izvedbo najbolj množične prireditve v Sloveniji v teh negotovih časih.

Avtorica razstave Let novomeške pomladi in kustosinja v Dolenjskem muzeju Novo mesto Jasna Kocuvan Štukelj je osvetlila velik obseg zastavljenega projekta, pri katerem bodo izvedli poskus rekonstrukcije 1. pokrajinske umetniške razstave izpred sto let, izdali bodo tudi publikacijo 100 let novomeške pomladi. Na sobotnem dogodku bodo razstavili 222 del, izpostavili bodo tudi tri zvrsti umetnosti, likovno, literarno in glasbeno, kot so to storili pred 100 leti.

Matjaž Berger, ravnatelj APT-a in režiser soareje, je delil svojo osebno izkušnjo srečanja z Antonom Podbevškom in pojasnil svoje videnje novomeške pomladi, ki jo sicer razume kot prelomni dogodek v slovenski umetnosti. Pomembna se mu zdi tudi za novomeško pomlad značilna bitka za strast, izpostavil pa je zanimivo dejstvo, da se je rojstvo nove slovenske umetnosti začelo v kraju, katerega ime vsebuje besedo »novo«, torej v Novem mestu.

 

Povezane novice

21. september

Postanite gost soareje ob 100. obletnici novomeške pomladi

Vabljeni, da v soboto, 26. septembra ob 19. uri z nami pričakate vrhunec tematskega leta novomeške pomladi. Ta se bo odvil na Kandijskem mostu in obljublja doživetje, ki se bo ozrlo 100 let v preteklost,...

več >

17. september

Razkrivamo prizorišča vrhunca tematskega leta novomeške pomladi

V soboto, 26. septembra, bo ob 17. uri v Dolenjskem muzeju Novo mesto odprta razstava Let novomeške pomladi, na Kandijskem mostu pa bo ob 19. uri sledil vrhunec tematskega leta, soareja Nekaj dni v...

več >

14. september

Bliža se soareja Nekaj dni v septembru 1920-2020 Novo mesto

Osrednja prireditev, ki bo proslavila obletnico novomeške pomladi, bo tako, kot je bilo gibanje mladeničev drugačno in opazno pred 100 leti, svojstvena tudi tokrat, ko se bomo spominjali edinstvene...

več >

nazaj