BPu-em9950.jpg

Kandijski most razsvetlila soareja z množico gledalcev

datum: 29. 09. 2020

V soboto, 26. septembra, se je ob praznovanju 100. obletnice novomeške pomladi na Kandijskem mostu odvila soareja Nekaj dni v septembru, Novo mesto 1920-2020, ki jo je z Glavnega trga občudovala množica z drzno predstavo presunjenih gledalcev.

Soareja, živahna v barvi in zvoku, je postregla z mnogo presenečenji ter v izvedbi Anton Podbevšek Teatra prisotne presunila z inovativnostjo onkraj običajnega. Goste sta nagovorila župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in član umetniške skupine Irwin in soustanovitelj umetniškega kolektiva Neue Slowenische Kunst Miran Mohar, prireditev pa je povezoval Ivan Lotrič.

Ob osrednjem dogodku tematskega leta novomeške pomladi je bilo čutiti spoštovanje do tistega, kar so akterji novomeške pomladi ustvarili pred 100 leti, zaznamovali so namreč tok umetniških avantgardnih smeri v slovenski kulturi.

Ogled soareje, katere prenos v živo je bilo mogoče spremljati tudi med samim dogodkom prek spletne strani 100pomladi.si, na gradu Grm ter na pročeljih Gimnazije Novo mesto in Knjižnice Mirana Jarca, je za vse, ki ste dogodek zamudili, omogočen na povezavi.

V sklopu tematskega leta je predvideno tudi gostovanje na 36. Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu, kjer bo mesto v gosteh Novo mesto. Akterji novomeški pomladi bodo s projektom Knjigotapljenje – slovenska knjižna srečevanja na Dunaju predstavljeni tudi v tujini.

Galerija fotografij z dogodka je dostopna na Facebooku.

Podporniki projekta 100 let novomeške pomladi so Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba, d.d., BTC d.d., Telekom Slovenije d.d., Krka, tovarna zdravil, d.d., skupina TPV, Renault in Petrol d.d.

Foto: Boštjan Pucelj

BPu-em9786

BPu-em9807

BPu-em9932

BPu-em9963

Povezane novice

26. september

Vrhunec novomeške pomladi postregel s spektaklom na Kandijskem mostu

Natanko sto let po prvi pokrajinsko-umetniški razstavi v Windischerjevem salonu v Kandiji sta se danes zgodila dva dogodka. V Dolenjskem Muzeju Novo mesto so slavnostno odprli razstavo Let novomeške...

več >

23. september

Ob vrhuncu obletnice novomeške pomladi soareja za občane

V ponedeljek, 21. septembra, so govorniki na novinarski konferenci ob vrhuncu praznovanja 100. obletnice novomeške pomladi predstavili osrednja dogodka tematskega leta, razstavo z naslovom Let novomeške...

več >

21. september

Postanite gost soareje ob 100. obletnici novomeške pomladi

Vabljeni, da v soboto, 26. septembra ob 19. uri z nami pričakate vrhunec tematskega leta novomeške pomladi. Ta se bo odvil na Kandijskem mostu in obljublja doživetje, ki se bo ozrlo 100 let v preteklost,...

več >

14. september

Bliža se soareja Nekaj dni v septembru 1920-2020 Novo mesto

Osrednja prireditev, ki bo proslavila obletnico novomeške pomladi, bo tako, kot je bilo gibanje mladeničev drugačno in opazno pred 100 leti, svojstvena tudi tokrat, ko se bomo spominjali edinstvene...

več >

nazaj