zaklju__ek_EZD_projekta_ANTIDOTE.jpg

Uspešen zaključek EZD projekta ANTIDOTE

datum: 26. 10. 2023

Uspešno se je zaključil projekt ANTIDOTE, ki je prispeval k preprečevanju razdiralnih pripovedi, ki polarizirajo javno mnenje. S svojo začetno raziskovalno fazo, katere cilj je bil preučiti politično retoriko, ki polarizira množice s stigmatizacijo "drugih", "migrantov" ali "manjšin", je projekt opozoril na zapleteno mrežo konceptov, ki ustvarjajo zmedo v zvezi s priseljevanjem in si prizadevajo razdeliti javno mnenje.

Po tej raziskovalni fazi se je projektna ekipa zbrala, da bi preučila rezultate raziskave ter vsebino dogodkov in dejavnosti, ki so jih pozneje izvedli na lokalni ravni. Te dejavnosti in dogodki so bili zasnovani kot orodja za odpravljanje prevladujočih razdiralnih diskurzov in pripovedi ter njihovo nadomeščanje z alternativnimi pripovedmi, ki temeljijo na strpnosti in medkulturnem dialogu, z glavnim ciljem razbijanja stereotipov in boja proti stigmatizaciji "drugih".

Hkrati so se začele izvajati lokalne kampanje ANTIDOTE za ozaveščanje javnosti o ekstremističnih in populističnih gibanjih. Cilj je bil spodbujati medkulturni dialog in medsebojno razumevanje. Udeleženci teh kampanj, zlasti vključeni mladinski delavci, so opravili nadnacionalno usposabljanje, ki so ga v Bukarešti, Romunija, vodili strokovnjaki z izkušnjami na področju medkulturnega dialoga. Na tečaju so mladinski delavci izpopolnili svoje spretnosti in pridobili orodja za oblikovanje alternativnih pripovedi, primernih za posebne kulturne kontekste, ter za spodbujanje medkulturnega dialoga s spodbujanjem razprav v svojih skupnostih.

Projekt je sprožil lokalno kampanjo v sodelujočih državah, kjer so mladinski delavci lahko uporabili svoje pridobljene spretnosti. Njihova naloga je bila obravnavati polarizacijo javnega mnenja ter spodbujati priložnosti za družbeno in medkulturno udejstvovanje na ravni Evropske unije. Državljani, vključeni v to fazo, so lahko razvijali in širili alternativne pripovedi, sprožali razprave, spodbujali razmišljanja ter povečevali ozaveščenost o kulturni in jezikovni raznolikosti v Evropi. To je spodbujalo medsebojno razumevanje in strpnost ter prispevalo h kultiviranju spoštljive, dinamične in večplastne evropske identitete.

Nazadnje so bila ustvarjena izobraževalna orodja za boljše razumevanje državljanov Evropske unije o njeni zgodovini in raznolikosti, skupaj s posebnimi učnimi viri, kot je priročnik ANTIDOTE, namenjen razumevanju kulturnih razlik in spodbujanju uspešnega vključevanja z razgradnjo preteklih in sedanjih procesov stigmatizacije. Na zaključni konferenci so bili predstavljeni najpomembnejši dosežki projekta in doseženi rezultati. Zaključno srečanje v Budimpešti je postavilo tudi temelje za prihodnja prizadevanja v boju proti stigmatizaciji in spodbujanju enotnosti z medkulturnim dialogom.

Projekt ANTIDOTE je sofinanciran iz programa Evropske Unije ''Evropa za državljane''.

https://www.antidotenetwork.net/

 

InfotemplateEN (1).pdf

efc logo

 

logo antidote

logo aplicant

 

 

nazaj