fnp23_obrovac_cover.jpg

Festival novomeško poletje: koncert Tamare Obrovac

od 13. 07. 2023 do 14. 09. 2023, 20:00

Lokacija: GLAVNI TRG NOVO MESTO

Organizator: Zavod produkcijska hiša INJA MUSIC

ČETRTEK, 14. 9 2023 OB 20. URI NA GLAVNEM TRGU (zaradi napovedi slabega vremena prestavljeno iz 13. julija)

 

»Jazz is my freedom and my roots are my inner truth.«

Skladateljica, pevka in flavtistka, Tamara Obrovac iz hrvaške Pule je ena impresivnejših umetnic na hrvaški glasbeni sceni. Na njen etnično barvit sodobni jazz, v katerem je več koč čutiti vpliv toplega Sredozemlja, je močno inspiriran s strani tradicionalnih narečij hrvaške obalne, istrske regije. Tudi njena avtorska besedila so v domačih narečjih slovanskega in romanskega izvora, poje pa tudi v drugih že skoraj pozabljenih istrskih narečjih. Poleg tega, da je aktivna na odrih širom celotnega sveta, komponira tudi glasbo za gledališče in film, za svoje delo pa je prejela številne nagrade, med drugim 8 hrvaških nacionalnih diskografskih nagrad Porin, ki jim pogovorno pravijo kar hrvaški grammy.

 

Njeni osrednji zasedbi, mednarodni Transhistria Ensemble (Histria je starodavno ime za Istro) in njen kvartet, spretno in naravno vpletata elemente jazza, istrske in mediteranske glasbe ter številne prvine sodobne glasbe. Njena nadvse izvirna in avtohtona glasba presega časovne in geografske okvirje ter tako postaja univerzalno umetniško sporočilo, ki Tamaro Obrovac okrona z edinstvenim glasbenim izrazom. Ta kreativna glasbenica je postala znana po svojih visoko estetskih nastopih; njene interpretacije so prežete s spontanostjo, improvizacijo, svobodo, humorjem in sposobnostjo komuniciranja z občinstvom, medtem ko je Tamarin glas enako navdušujoč, saj se ob improvizaciji spremeni v dodatni inštrumentalni element.

Tamara Obrovac, vokal Uroš Rakovec, kitara, mandolina Zvonimir Šestak, bas Fausto Beccalossi, harmonika Krunoslav Levačić, bobni

 

Koncert pripravljamo v sodelovanju z založbo Goga in je za obiskovalce brezplačen. Zgodil se bo na odru pri maketi Novega mesta, v primeru dežja pa ga bomo prestavili v galerijo Simulaker. Ne zamudite!