ETM2020_FB_naslovna_fotografija-pravilna_verzija.png

Program Evropskega tedna mobilnosti 2020 v Novem mestu

datum: 02. 09. 2020

Čeprav je letos naš vsakdan dodobra pretresla epidemija COVID-19, se v skladu z ukrepi in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Mestna občina Novo mesto tudi letos pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti (ETM), ki vsako leto poteka od 16. do 22. septembra in predstavlja najbolj razširjeno kampanjo za trajnostno mobilnost na svetu. V okviru letošnjega ETM načrtujemo številne aktivnosti z namenom spodbujanja spremembe mobilnostih navad, uvedbe in promocije trajnostnih prometnih ukrepov. Čeprav naša prizadevanja na tem področju potekajo vse leto, bo vrhunec dogajanja zopet v času ETM, ki se bo zaključil z Dnevom brez avtomobila na Glavnem trgu.

ETM2020_FB_naslovna fotografija-pravilna verzija

Osrednja tema letošnjega ETM povzema slogan »Izberi čistejši način prevoza«, saj je letos v ospredju mobilnost z manj onesnaževanja. Aktivnosti za spodbujanje in ozaveščanje občanov o pomenu trajnostne mobilnosti za kakovost bivanja, zdravja in okolja smo letos razdelili na tri glavne sklope: Pešbus, Park(irni) dan in Vključevanje lokalnega gospodarstva v promocijske aktivnosti ETM 2020.

Program ETM 2020 aktivnosti je naslednji: 

  • BREZPLAČNA VOŽNJA Z MESTNIMI AVTOBUSI

Z namenom spodbujanja trajnostnih prometnih ukrepov tudi letos septembra v sklopu ETM tradicionalno omogočamo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi na vseh linijah. Vozni park, ki ima šest linij, tvorijo avtobusi, ki sledijo ekološkim zahtevam, cilj akcije pa je, da se občani za vsakodnevne potrebe po mestu odločijo za uporabo mestnega potniškega prometa.

  • KAMPANJA »S KOLESOM ALI PEŠ V SLUŽBO«

Letošnja novost Evropskega tedna mobilnosti je kampanja "S kolesom ali peš v službo", s katero smo spodbudili novomeška podjetja, da od 14. do 25. septembra vodijo evidenco o številu zaposlenih, ki se za prihod v službo odločajo za čistejše načine mobilnosti. Kampanja predstavlja nov primer sodelovanja lokalne skupnosti in uspešnega novomeškega gospodarstva pri širjenju koncepta trajnostne mobilnosti. Z različnimi ukrepi si tako prizadevamo zmanjšati uporabo avtomobila in spodbujati izbiro čistejših načinov mobilnosti. 

Podjetja se za sodelovanje prijavijo preko e-naslova: vanesa.dzeladini@novomesto.si.

  • LITERARNI NATEČAJ ZA OSNOVNE ŠOLE: JAVNI POTNIŠKI PROMET NEKOČ IN DANES

Osrednjo temo letošnjega ETM povzema slogan »Izberi čistejši način prevoza«, ki smo ga povezali tudi z literarnim ustvarjanjem. V okviru letošnjega ETM bomo tako v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območno izpostavo Novo mesto organizirali literarni natečaj pod naslovom Javni potniški promet nekoč in danes. Osnovnošolci imajo čas do 11. septembra, da pošljejo svoja literarna dela v obliki pesmi ali proznih besedil na e-naslov: oi.novo.mesto@jskd.si, ko bo gradivo pregledala strokovna komisija v sestavi dr. Jožica Jožef Beg, Klavdija Kotar in Jadranka Matić Zupančič. Nagrade najboljšim bodo podeljene na srečanju mladih literatov, ki bo potekalo v torek, 22. septembra 2020, od 10. do 12. ure v Parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca

Priporočila učiteljem slovenskega jezika:

 - k sodelovanju vabimo učence od 1. do 9. razreda, da se preizkusijo v literarnem ustvarjanju;

 - od vsakega učenca nam lahko pošljete več pesmi ali proznih besedil;

 - natipkana dela naj bodo označena z imenom in priimkom avtorja in njegovega učitelja/mentorja, razredom, ki ga učenec obiskuje in imenom šole.

  • PROJEKT RIDE ME: VODENE TURE 'PO MESTU'

 Pri projektu RideMe pa pripravljajo organizirane vodene ture ˝Po mestu˝ z električnimi kolesi, kjer bo poudarek na medgeneracijskem druženju, ko bodo stari starši vnuke peljali na 'en krog' okoli Novega mesta. 

Kontakt: Jan Kastigar, jan@sitigang.si. 

 

Petek, 11. september

  • SERVIS KOLES NA OŠ BRŠLJIN

Učenci OŠ Bršljin so lansko leto v sklopu projekta Varno na kolesu, ki ga organizira Butan plin d. d., prejeli nagrado servis koles za osnovnošolce in lokalno skupnost.
Servis koles se bo pod okriljem Zavarovalnice Triglav izvajal v petek, 11. septembra, od 10. do 18. ure na igrišču OŠ Bršljin. Vabljeni, da pripeljete svoja kolesa, saj bodo strokovnjaki natančno pregledali vaše kolo in opravili manjša popravila. V primeru zahtevnejših popravil pa vam bodo svetovali, kako napake odpraviti. 

Se vidimo!

 

Sreda, 16. september – torek, 22. september

  • PEŠBUS

Projekt organiziranega pešačenja v šolo Pešbus poteka že četrto leto zapored in je med novomeškimi otroki zelo priljubljen. Več kot 240 otrok je v spremstvu staršev in prostovoljcev Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) na Pešbusu pešačilo že lani, v času letošnjega ETM pa se projekt nadaljuje na OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Center. Otrokom se pri pešačenju v šolo pridružujejo uspešni novomeški športniki in prostovoljci Društva za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD NM), s čimer vnovič potrjujemo zavzemanje za pozitivne učinke na okolje in povezovanje lokalne skupnosti.

Več informacij: Marjetka Ferkolj Smolič (dpm.mojca1@siol.net) in Gregor Muhič (gregor.muhic@novomesto.si)

 

Sreda, 16. september – torek, 22. september

  • PARK(IRNI) DAN: SKUPNI PROSTOR

Društvo Est=etika bo tudi letos organiziralo Park(irni) dan, ko bo v času Evropskega tedna mobilnosti tri parkirne prostore (na križišču med Glavnim in Novim trgom) zasedla z mobilnim urbanim pohištvom t.i. Urbanim kovčkom. Aktivnosti se bodo izvajale pod naslovom Skupni prostor, dogodki pa bodo ponujali možnost dialoga s prebivalci na temo trajnostne mobilnosti, kakovosti življenja v mestu in aktualne prometne problematike. Urbano pohištvo bo na zazelenelem prostoru stalo kot intervencija in bo omogočalo samostojno alternativno rabo prostora (oddih, druženje itd.). Društvo bo izvedlo tudi tri enkratne delavnice: izdelava grafita, saditev cvetja in zelenjave v korita, tisk različnih sloganov na ekološke vrečke. Poleg treh enkratnih dogodkov bo na lokaciji stalno prisoten program, za potrebe katerega se bodo člani povezali z lokalnimi nevladnimi organizacijami (Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Zavod Zora, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Novo mesto).  

 

Sreda, 16. september

  • KOLESARSKI IZLET ZA STAREJŠE S KOLESI GoNm

Glavni trg, ob 11. uri

Prijave: Rado Trifković (radonevara@gmail.com, 040 469 283)

Kolesa GoNm so med Novomeščani vse bolj priljubljena. Danes se vse več starejših odloča za izbiro koles, zato jim želimo še približati sistem izposoje GoNm in njegove uporabe. Tako bo predstavljen priljubljen sistem za izposojo koles GoNm, ki se je v treh letih razširil na že 15 postaj s kar 75 kolesi, od tega 45 električnih, ki omogočajo lažje premagovanje razdalj. Vabimo vas na voden kolesarski izlet z mestnimi kolesi GoNm po okolici Novega mesta, kjer boste lahko spoznali nove skrite kotičke in se seznanili s sistemom izposoje. Zaželene so prijave pri Radu Trifkoviću na 040 469 283, radonevara@gmail.com.

 

Četrtek, 17. september

  • DAN ODPRTIH ATELJEJEV

Glavni trg, Park Rastoče knjige, Kulturni center Janeza Trdine, od 8. 30 do 10.00 (4 skupine) in od 10.30 do 12.00 (4 skupine).

V sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območno izpostavo Novo mesto (JSKD Novo mesto) vabimo osnovnošolce k sodelovanju na Dnevu odprtih ateljejev. Ustvarjanje bo potekalo po skupinah in se bo selilo na različne lokacije; pri mestni hiši na Glavnem trgu, pred Kulturnim centrom Janeza Trdine in v Parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca. Otroci se bodo seznanili z različnimi risarskimi in slikarskimi tehnikami ter reciklažo papirja in uporabo le tega v uporabni umetnosti. Evropski teden mobilnosti vsako leto zaključimo z osrednjo prireditvijo Dan brez avtomobila, kjer bomo podelili priznanja in otvorili priložnostno razstavo. Mentorji ateljejev bodo slikar Jože Kotar, ilustrator Peter Škerl, arhitektka Natalija Zanoški in oblikovalec Predrag Dobrijevič.

Rok za prijavo učencev/skupine je sreda, 9. september 2020. Svojo prijavo pošljite na e-naslov: vanesa.dzeladini@novomesto.si.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 07 39 39 233 (MO NM) ali 07 39 30 380 (JSKD).

 

Petek, 18. september

  • PEŠ V ŠOLO

Glavni trg, ob 8. uri

Prijave: Alenka Brežnjak (alenka.breznjak@sc-nm.si) in Rado Trifković (radonevara@gmail.com, 040 469 283)

Dijaki Srednje strojne šole Novo mesto na čelu z ravnateljem se bodo že tretje leto zapored podali peš v šolo. Na pot se bodo odpravili iz dveh smeri: iz Šentjerneja in iz Dolenjskih Toplic v zgodnjih jutranjih urah. Predvideni odhod je okrog 4. ure zjutraj. Skupina dijakov in profesorjev iz obeh smeri se bo predvidoma ob 8. uri združila na Glavnem trgu pred Rotovžem in nato skupaj krenila k pouku. Prijave zbirata Alenka Brežnjak (alenka.breznjak@sc-nm.si) in Rado Trifković (radonevara@gmail.com, 040 469 283), ki sta na voljo za več informacij.  

 

Sobota, 19. september

  • V SOBOTO GREMO NA GORJANCE 

Portoval, igrišča TK Portovald, ob 9.30 

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2020 se skupaj odpravljamo z e-kolesi na Trdinov Vrh. Greste z nami? Voden izlet z e-kolesi je namenjen vsem navdušencem teh koles. Dolžina ture bo 40 km, v koči na Gospodični bo na voljo malica, najvišja točka izleta pa bo Trdinov vrh. PO predhodenm dogovoru je možen tudi najem e-kolesa RIDEME po akcijski ceni. 

Prijava, najem e-kolesa, ter več informacij: Jan Kastigar, 031 568 962 

 

Ponedeljek, 21. september

  • TEKMOVANJE V KOLESARSKIH VEŠČINAH

​​Pumptrack Novo mesto, ob 12. uri

Prijave: Rado Trifković (radonevara@gmail.com, 040 469 283)

V sodelovanju s Kolesarskim društvom Raketa in društvom Vezalka se bodo osnovnošolci lahko preizkusili v kolesarskih veščinah na priljubljenem pump tracku. Najboljša šola bo osvojila tudi simbolično nagrado. Zaželene so prijave pri Radu Trifkoviću na 040 469 283, radonevara@gmail.com.

 

Torek, 22. september

  • POTEPANJE PO NOVEM MESTU  OB REKI KRKI

Igrišča na Loki, 8.30

Planinsko društvo Krka, Novo mesto v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto, ob tednu mobilnosti vabi na Dan brez avtomobila. Na pohod se bomo podali izpred igrišč na  Loki, ter ob reki Krki do Kandijskega mostu. Nadaljevali bomo do Grmskega grada in nato v Ragov log. Pohod bomo zaključili na Glavnem trgu, kjer bodo potekale aktivnosti ob tednu mobilnosti.

Ob tem bomo spoznavali okolico Novega mesta. Pogled z Grma je vedno lep, ne samo na Novo mesto, ampak  tudi Trško goro, Gorjance ter Kočevsko hribovje.

Nenaporno pot bomo prehodili v 2-3 urah. Traso poti bomo prilagodili pohodnikom in razmeram na poti.

  • DAN BREZ AVTOMOBILA

Glavni trg, od 9. do 13. ure

Ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti načrtujemo izvedbo dogodka Dan brez avtomobila, ki je vsako leto odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost. Eno izmed zanimivih akcij bo zagotovo predstavljala delavnica Dneva prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja v času epidemije Covid-19, ki jo bo izvedlo Območno združenje Rdečega križa Novo mesto. Pri dogodku sodelujejo tudi gostinski ponudniki v mestnem jedru, ki bodo tudi letos zagotovili ugodnosti v času ETM, prav tako športne trgovine, društva, klube, organizacije in posameznike, ki vsak na svojem področju skrbijo za spodbujanje trajnostne mobilnosti v naši občini in širše.

Vsi dogodki in aktivnosti bodo potekali v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ukrepi za preprečevanje širjenja COVID-19. V primeru zaostritve ukrepov si pridržujemo pravico do spremembe programa in aktivnosti. 

  • POHOD S POHODNIŠKIM DRUŠTVOM NOVO MESTO

​Glavni trg, ob 17. uri 

Pohodniško društvo Novo mesto pripravlja Pohod po Novem mestu za vse generacije, s štartom in ciljem na Glavnem trgu (pred rotovžem). Pohod bo potekal po Glavnem trgu, starem mostu do spomenika Leonu Štuklju, kjer bomo zavili v Ragov log. Ob sproščujočem šumenju Krke bomo prehodili obrobne steze v gozdičku, zavili na leseni Ragovski most in po njem v stari del mesta. Nadaljevali bomo na Marof, kjer bomo zavili na novo urejeno Situlsko pot. Med počitkom si bomo ogledali zanimiv in obširen razgled na Novo mesto. Sledil bo le še spust z Marofa in pot na Glavni trg, kjer bomo zaključili naše pohodniško druženje ob 19.30. Med potjo bo več krajših postankov za oglede in pitje. Daljši postanek bo za malico iz nahrbtnika v Ragovem logu.

Potrebovali boste športna oblačila, dobro obutev, primerno  za hojo po makadamu, travi in gozdu. V nahrbtniku imejte pijačo in skromno malico.

Pohod je brezplačen.

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se na pohod prijavite. 

Prijave zbirava:  Majda Markovič - 041 577 822 -majda@tomas.si in Ajda Hudoklin – 031 463 144, ajda.hudoklin@gmail.com

Vabljeni, da s skupnim druženjem spoznamo zanimive kotičke Novega mesta, ki so le nekaj korakov stran. Pohod bo trajal približno dve uri. 

 


logo 1

info@care4climate.si
www.care4climate.si

LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

 

Povezane novice

14. september

Svetovni dan prve pomoči obeležili tudi na Glavnem trgu

V znak obeleževanja Svetovnega dneva prve pomoči so predstavniki Območnega združenja Rdečega Križa Novo mesto v soboto, 12. septembra, na Glavnem trgu, v času Novomeške tržnice, izvedli brezplačno...

več >

08. september

Servis koles na OŠ Bršljin

Učenci OŠ Bršljin so lansko leto v sklopu projekta Varno na kolesu, ki ga organizira Butan plin d. d., prejeli nagrado servis koles za osnovnošolce in lokalno skupnost. Servis koles se bo pod...

več >

01. september

V septembru brezplačen mestni potniški promet

Celoten mesec september se lahko po Mestni občini Novo mesto z mestnimi avtobusi vozite brezplačno. Projekt brezplačne enomesečne vožnje je le eden od pobud pri spodbujanju trajnostnih prometnih...

več >

26. avgust

Varnost otrok je ob vstopu v novo šolsko leto najpomembnejša

Danes je na rotovžu potekal posvet na temo prometne varnosti otrok, ki ga v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto tradicionalno organizira Svet za preventivo in vzgojo v prometu. Na srečanju so svoja...

več >

02. avgust

Novomeška kolesarska infrastruktura navdušila kolesarje iz Torunja

Med 30. julijem in 2. avgustom so Novo mesto obiskali kolesarji kolesarskega društva Stowarzyszenie Rowerowy Torun iz poljskega partnerskega mesta Torunj. 3-dnevni program jim je omogočil obisk in...

več >

12. junij
Kolesa GoNm

Slogan Evropskega tedna mobilnosti 2020 je Izberi čistejši način prevoza!

Evropski teden mobilnosti (ETM) je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju čistejše mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza. Kot vsako leto bo tudi letos potekal med...

več >

nazaj